<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Erről Orbán Viktor tett bejelentést.

"Miniszterelnök úr most jelentette be a Parlamentben, hogy év elejétől 5 százalékkal emeljük meg a nyugdíjakat a korábban tervezett 3 százalék helyett" - közölte Novák Katalin a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Facebook oldalán.

Ahogy arra korábban az Mfor.hu is rámutatott: a költségvetés tervezésekor a kormány azzal számolt, hogy a jövő évben az infláció mértéke 3 százalékos lesz. Ez viszont nagy valószínűség szerint nem lesz tartható. A tartósan magas inflációra ugyanis nem csak az elemzők figyelmeztetnek, hanem szerdán parlamenti beszámolójában maga az MNB elnöke, Matolcsy György is erről beszélt. Azt említette ugyanis, hogy miközben az inflációt zömében külső tényezők alakítják, ez egyelőre tartósnak ígérkezik. Az MNB pedig idén és jövőre is 5 százalék körüli értékkel számol.

Az év elején 3 százalékos emelést kaptak a nyugdíjasok, ám gyakorlatilag már januártól látszódott, hogy a fogyasztói árak ennél nagyobb mértékben nőnek, így a pénzromlást ellensúlyozandó júniusban a kormány egy 0,6 százalékos előrehozott kompenzációról döntött.

Csakhogy az infláció tovább gyorsult, így augusztusban a törvényi előírásoknak megfelelően jött az újabb felülvizsgálat. Ekkor az első nyolc havi inflációt kell figyelembe venni, így annak alapján újabb, 1,2 százalékos emeléssel egészítették ki a nyugdíjakat, amit novemberben visszamenőlegesen fizettek ki.

Az időseket képviselő szervezetek eis lobbiztak annak érdekében, hogy már januártól nagyobb emelést kapjanak. A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa azt várta a kormánytól, hogy a reálisan várható éves inflációnak megfelelően állapítsa meg, mennyi legyen 2022. januárjától a nyugdíjemelés, és ehhez illeszkedve módosítsák a költségvetési törvényt. Azért kérik ezt, mert jelenleg a költségvetési törvényben 3 százalékos infláció szerepel a jövő évre, miközben októberben kilencéves csúcsra, 6,5 százalékra hízott az infláció, és a különböző előrejelzések szerint 2022-ben is jóval magasabb lesz, mint 3 százalék. 

Az elemzők jelzése miatt az elmúlt néhány Kormányinfón rendre felmerült kérdésként a jövő évi nyugdíjemelés, illetve a várható infláció mértéke. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter többször jelezte, a kormány meg fogja várni ebben a kérdésben a jegybank prognózisát, melyet egyébként jövő kedden a kamatdöntés után hoznak nyilvánosságra majd. Ez az 5 százalékos emelés tehát bár jóval magasabb az eddig ismertnél és a piaci várakozások sávjában mozog, az közel sem biztos, hogy ez a mérték megegyezik majd a jegybank várakozásával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.