Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Székely Sarolta Székely Sarolta

A kormany.hu oldalon közzétett szerződéslistában vette észre a lakásbérlet adatait a DK-s képviselő. Az agrárminiszternél írásbeli kérdésben érdeklődött a részletek felől. 

Kinek a részére bérelt lakóingatlant az Agrárminisztérium havi 300 ezer forint összegért? - tette fel a kérdést Vadai Ágnes, a DK képviselője Nagy Istán agrárminiszternek. 

Nagyjából két évvel ezelőtt, 2018. augusztus 31-én jelent meg a kormany.hu oldalán egy egyéb szerződésekre vonatkozó lista. Ennek egyik tétele szerint az Agrárminisztérium havi 300 ezer forintos lakóingatlan bérleti szerződést kötött dr. Bozzay Kingával és Horváth Zoltánnal. A szerződés 2018. augusztus 21. és 2020. augusztus 20. közötti időtartamra szólt. 

A kép illusztráció (Fotó: Pixabay)A kép illusztráció (Fotó: Pixabay)

Az agrárminiszter válaszából kiderült, egy államtitkár számára béreltek lakást. A vonatkozó törény szerint az állami vezető hivatali lakás használatára lehet jogosult. (szerk.: az államtitkárok fizetése egyébként idén 1 296 300 forintról 1 750 000 forintra emelkedett.)

Az érintett vezető Zsigó Róbert, élelmiszerlánc-felügyeletéért felelős államtitkár, aki állami vezetői feladatkörének ellátáshoz kapta a lakást, tekintettel arra, hogy Budapesten, illetve annak közvetlen vonzáskörzetében nem rendelkezik lakástulajdonnal. 

És valóban. A kormany.hu-ra feltöltött vagyonnyilatkozata szerint sem 2018-ban, sem jelenleg nem rendelkezik fővárosi vagy közeli ingatlannal. Az elmúlt években két Bács-Kiskun megyei ingatlannal rendelkezett: 

  • felerészben tulajdonasa egy 119,6 négyzetméteres bajai családi háznak,
  • valamint 3/6-od vagyis szintén felerészben birtokol egy bácsalmási 113 négyzetméteres családi házat. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

A bérbeadó, Bozzay Kinga egy biogyógyszerészeti vállalat, az Abbvie Kft. ügyvezető igazgatója. A magyar társaság amerikai tulajdonosa igazi gyógyszeripari nagyágyúnak számít, a közelmúltban vásárolták meg  Allergant, amely a Richter Gedeon tengerentúli partnere volt. Így - feltételezhetően - az Abbvie nemzetközi sikereinek köszönhető, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő rendszeres beszállítójának tűnik a cég a közbeszerzési hatóság adatai szerint. Évente több, különféle hatóanyagok beszerzésére irányuló eljáráson is győztesként került ki az Abbvie. Legutóbb egy közel nettó 3 milliárdos tenderen győzött a Hungaropharmával közösen tételes elszámolás alá eső venetoklax hatóanyagot tartalmazó gyógyszerkészítmény beszerzésére.

A havi 300 ezer forintos bérleti díj magas minőségű és kiváló lokációjú ingatlanra enged következtetni. Bár az albérleti árak is elszálltak az elmúlt időszakban főként az AirBnb térhódítása következményeként, még ennek fényében rendkívül magasnak, piaci átlagot meghaladó összegnek tűnik a bérleti díj. Ilyen áron akár luxuskategóriájú, nagyobb alapterületű ingatlant is lehet bérelni. Mivel azonban a szerződés pár nap múlve lejár, Zsigó Róbertnek a vagyonnyilatkozata szerint továbbra sincs fővárosi ingatlanja, a szerződést vagy meg kell hosszabbítani vagy újat kell kötnie az agrártárcának. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.