Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Székely Sarolta Székely Sarolta

A parlamenti képviselők is jól jártak idén, náluk szerencsésebbek már csak az államtitkárok.

A törvényi előírásoknak megfelelően idén 11,4 százalékkal emelkedett a parlamenti képviselők fizetése - számoltunk be elsőként a változásról. Bár az emelési kötelezettséget egy 2018-as törvénymódosítással rögzítették, tehát nem aktuális elhatározás volt ez az országgyűlésben, a jelenlegi koronavírus-járvány miatt gazdasági nehézségekkel teli időszakban meglehetősen visszás lépés volt ennek az emelésnek az elfogadása és végrehajtása.

Főleg annak tükrében, hogy külföldön számos példa volt arra, hogy a helyzetre való tekintettel az állami vezetők lemondtak járandóságuk bizonyos hányadáról. De említhetők a hazai önkormányzati vezetők is, akik hasonló elhatározásra jutottak. Az ellenzéki pártok parlamenti frakciói pedig az emelés összegét különféle segítő alapokba utalták, vagy a rászorulóknak ajánlották fel. Cikkünk nyomán három független képviselő egyébként be is nyújtotta a törvénymódosító javaslatot, mellyel havi 115 millió forintot spórolnának az államnak oly' módon, hogy mindenki a tavalyi alapbérre lenne jogosult függetlenül a betöltött tisztségektől.

Azonban a képviselők 11,4 százalékos fizetésemelése is csak addig hat megdöbbentőnek, amíg meg nem ismerjük az államtitkárok fizetésének változását. A koronavírus-járvány ugyan elsodorta az információt, de március végén több kormánytag javadalmazásának adatait is közzétették a kormány honlapján. Ezek átböngészése után kiderül, az állami vezetők fizetése változatosan alakult: míg egyesek jókora plusznak örülhettek, másoknak - az országgyűlési szerepvállalásuk miatt - kevesebbel kellett beérniük. Panaszra azonban így sem lehet ok. 

Annak a tisztségviselőnek ugyanis, aki csak államtitkári posztot tölt be az állami vezetésben, bruttó 1 296 300 forintról 1 750 000 forintra ugrott a fizetése. Az emelkedés mértéke 35 százalék, melyet a képviselőkkel ellentétben már év elején érvényesítettek a fizetésekben.

Vannak azokban olyan államtitkárok, akik a parlamenti patkóban is helyet foglalnak, mint például Dömötör Csaba, Bodó Sándor vagy Cseresnyés Péter. Ők és a hozzájuk hasonló állami vezetők nem voltak ilyen szerencsések, mivel nekik "csak" a képviselői alapbér emelkedésével kell beérniük. Ez 997 ezer forintról 1 103 400 forintra nőtt márciustól, mellé változatlan összegű államtitkári fizetést vehetnek fel, vagyis a bruttó 1 296 300 forintot. Mindenesetre havi összkeresetük így 2 399 700 forintra emelkedett márciustól.

Hasonló a helyzet a miniszteri fizetésekkel, annak összege maradt bruttó 1 979 400 forint. Viszont néhány miniszter az államtitkárokhoz hasonlóan a parlamentben is tevékenykedik, mint például - a teljesség igénye nélkül - Varga Mihály, Gulyás Gergely, Rogán Antal vagy Szijjártó Péter. Ők az alapjuttatás emelkedésével márciustól bruttó 3 082 800 forintért végzik a munkájukat.

Ugyanakkor a miniszterek közül is kiemelkedik egy, mégpedig Süli János, a paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter. Ezért a feladatért ugyanis 5 millió fizetést kap, ami nem változott, a képviselői alapilletmény emelkedésének köszönhetően havi bruttó 6 103 400 forint szerepelhet egy összesített bérlapon.

Egy dolog azonban nem derült ki egyelőre. Bár az Orbán Viktor javadalmazását ismertető dokumentum február 29-i dátummal került fel a kormány honlapjára, az idei állapotra vonatkozó adatot még nem tartalmazott. Ami biztos, hogy tavaly március elsejétől a korábbihoz képest 50 forinttal, 1 507 350 forintra csökkent a miniszterelnöki fizetése.

Plusz adalék, hogy a dokumentumok alapján tavaly év végén, egészen pontosan december közepén az állami vezetők vadiúj autókat is kaptak. A korábbi, jellemzően 2014-es Skoda Octaviákat 2019-es évjáratú Skoda Kodiaq-ra cserélték le a legtöbb esetben, néhányan azonban maradtak a megszokott Octavia legújabb modelljénél.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.