4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Nagyon sokba került a 2021 végén és 2022 elején rendezett Dubaji Világkiállítás a magyar adófizetőknek.

Még 2019 márciusában összesen közel 21 milliárd forintot különített el a kormány a 2020/2021 telére tervezett - majd a Covid miatt egy évvel elhalasztott - Dubaji Expon való magyar részvételre. A hathónapos eseményen való jelenlét a magyar kormány szerint különösen fontos, hiszen ez turisztikai, gazdasági és diplomáciai szempontból is rendkívüli lehetőség - ennek fényében nem is meglepő a jelentős összegű büdzsé, amit a szervezésre biztosított a magyar állam.

Mint arról lapunk is beszámolt, ezt a pénzt nemcsak a szervezésre létrehozott külön cég, az Expo 2020 Nonprofit Kft. költötte el, de a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Nemzeti Kommunikációs Hivatal is ezt a forrást használta.

A legnagyobb tétel maga a Makovecz-stílusban készült, faszerkezetes magyar pavilon építése volt, amit Aqua Roots of Hungary névre kereszteltek. Igen ám, viszont az épületre a világkiállítás befejezése után már nincs szükség, így hát azzal valamit kezdeni kell. Logikusan lebontani. Bár az épület kivitelezésével kapcsolatos közbeszerzésnek része volt a bontás is, az csak az Expo 2020 Kft. tavalyi évi beszámolójából derül ki, hogy pontosan mennyit is költöttek erre.

A dokumentum alapján az egyébként ezüstérmet nyert pavilon bontása kicsivel több mint 676 millió forintba került a magyar adófizetőknek. Vagyis amit lényegében pr-jelleggel majd' 10 milliárd forintból felépítettek, 676 millióba került eltüntetni.

A részleteket ismertető kiegészítő mellékletből még az is tudható, hogy

  • turizmus szakmai tanácsadásra az expóval érintett két évben (2021,2022) összesen 943,3 millió forintot költöttek el,
  • üzemeltetési szolgáltatásra 1,5 milliárdot,
  • a külföldi rendezvény költségeként pedig 657 milliót.

Ma már hűlt helye a pavilonnak. Fotó: Hungaryexpo2020
Ma már hűlt helye a pavilonnak. Fotó: Hungaryexpo2020

Mindezeket az egyébként igen jelentős kiadásokat nem fedezték a bevételek: 2021-ben összesen 106,76 millió, 2022-ben pedig 330 millió forint folyt be a cég kasszájába. Ez még a bontásra sem lett volna elegendő. Ám ez nem is probléma, hiszen állami pénz jelentette a forrást a cég gazdálkodásához, ami meglátszik a beszámolóban is. Egyéb bevételként 2021-ben 17,3 milliárdot, 2022-ben pedig 2,7 milliárd forintot könyveltek el.

Viszont még ez is kevés volt. 2022-ben ugyanis az Expo 2020 Kft. az előző évi 57 ezer forintos nyeresége után 91,7 millió forintos veszteséggel zárt. Anyagi haszonnal tehát semmiképp nem járt a részvételünk meg az egész világkiállításos projekt. Igaz, a fő cél talán nem is ez ebben az esetben.

Ám nemcsak a pavilonnak van ma már hűlt helye Dubajban, hamarosan már a cégregiszterben sem lesz nyoma az Expo 2020 Kft.-nek.

Bő másfél évvel a világkiállítás után elérkezett az idő, hogy a tulajdonos, vagyis a magyar állam végelszámolással megszüntesse a céget. Erről idén július 28-án született meg a döntés a társaság cégkivonata szerint, amit augusztus elsején be is jegyzett a cégbíróság.

Ennek megfelelően július 31-i zárással már el is készült a cég idei beszámolója, ami szerint

5 millió forintért eladták a látványtervek felhasználási jogait és emellé kaptak még 22,6 millió forint támogatást az államtól.

Ebből fedezték például a megmaradt egy fő foglalkoztatási költségeit és mások mellett még közel 10 millió forintot költöttek el szakértői és tanácsadói díjakra. Hogy másfél évvel a világkiállítás vége után milyen témával összefüggésben kellett tanácsadóra, szakértőre költeni, az már nem derül ki a dokumentumokból.

(Székely Sarolta szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!