2p

A rendkívüli intézkedések érintik a SZÉP-kártyákat, egyes adónemeket, és bizonyos határidőket is. 

A szerdai kormányülésen a kijárási korlátozások felülvizsgálata és az idei érettségit érintő döntések mellett a gazdaságvédelmi intézkedések is terítéken voltak. Ezekről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be:

Fotó: MTI
Fotó: MTI

  • A kormány 2020. szeptember 30-ig elhalasztotta a gazdasági társaságok beszámolókészítési és közzétételi kötelezettséget. 
  • A SZÉP-kártyákra 2020. június 30-ig utalt juttatások mentesülnek a szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettsége alól. 
  • Emelkedik az évente adható rekreációs juttatások összege is. A közszférában 200 ezerről 400 ezerre, a versenyszférában 450 ezerről 800 ezerre. 
  • Az alszámlákra utalható keretösszege is változik. A szálláshely alszámlára 225 ezer helyett 400 ezer forint mehet, a vendéglátás alszámlára 150 ezer helyett 260 ezer forint, a szabadidős-szolgáltatások alszámlára pedig 135 ezer forint mehet az eddigi 75 ezer helyett. 
  • Az idegenforgalmi adót december 31-ig nem kell beszednie a vállalkozásnak, de az állam a korábban biztosított összeget továbbra is biztosítani fogja. Az eddigi gyakorlat szerint ugyanis az állam a beszedett idegenforgalmi adóval megegyező összeget utalt ki az önkormányzatoknak. 
  • A rozsdaövezetekben épülő új lakások építésére és bérbeadására 27 százalék helyett 5 százalékos áfakulcsot kell alkalmazni. 
  • Azért, hogy a fizetés nélküli szabadságon lévők egészségbiztosítási jogviszonya folyamatos legyen, május elsejétől a munkáltatónak egészségügyi szolgáltatás járulékot kell fizetnie, ez napi 250 (havi 7710) forint fejenként. 
  • A kormány megerősítette azt a korábbi szándékát és elhatározását, miszerint július elsejétől a szociális hozzájárulási adó mértéke 17,5 százalékról 15,5 százalékra csökken, amivel mintegy 160 milliárdot hagynak a vállalkozásoknál. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!