<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A rendkívüli intézkedések érintik a SZÉP-kártyákat, egyes adónemeket, és bizonyos határidőket is. 

A szerdai kormányülésen a kijárási korlátozások felülvizsgálata és az idei érettségit érintő döntések mellett a gazdaságvédelmi intézkedések is terítéken voltak. Ezekről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be:

Fotó: MTI
Fotó: MTI

  • A kormány 2020. szeptember 30-ig elhalasztotta a gazdasági társaságok beszámolókészítési és közzétételi kötelezettséget. 
  • A SZÉP-kártyákra 2020. június 30-ig utalt juttatások mentesülnek a szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettsége alól. 
  • Emelkedik az évente adható rekreációs juttatások összege is. A közszférában 200 ezerről 400 ezerre, a versenyszférában 450 ezerről 800 ezerre. 
  • Az alszámlákra utalható keretösszege is változik. A szálláshely alszámlára 225 ezer helyett 400 ezer forint mehet, a vendéglátás alszámlára 150 ezer helyett 260 ezer forint, a szabadidős-szolgáltatások alszámlára pedig 135 ezer forint mehet az eddigi 75 ezer helyett. 
  • Az idegenforgalmi adót december 31-ig nem kell beszednie a vállalkozásnak, de az állam a korábban biztosított összeget továbbra is biztosítani fogja. Az eddigi gyakorlat szerint ugyanis az állam a beszedett idegenforgalmi adóval megegyező összeget utalt ki az önkormányzatoknak. 
  • A rozsdaövezetekben épülő új lakások építésére és bérbeadására 27 százalék helyett 5 százalékos áfakulcsot kell alkalmazni. 
  • Azért, hogy a fizetés nélküli szabadságon lévők egészségbiztosítási jogviszonya folyamatos legyen, május elsejétől a munkáltatónak egészségügyi szolgáltatás járulékot kell fizetnie, ez napi 250 (havi 7710) forint fejenként. 
  • A kormány megerősítette azt a korábbi szándékát és elhatározását, miszerint július elsejétől a szociális hozzájárulási adó mértéke 17,5 százalékról 15,5 százalékra csökken, amivel mintegy 160 milliárdot hagynak a vállalkozásoknál.