2016. november 16. 14:04

Nyolc euróövezeti ország is megsértheti az uniós szabályokat a jövő évi költségvetési terveivel - figyelmeztetett az Európai Bizottság a szerdán közzétett 2017-es éves növekedési jelentésében, amellyel kezdetét vette a következő, immár hetedik Európai Szemeszter.

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint az érintett országok: Belgium, Ciprus, Finnország, Litvánia, Olaszország, Portugália, Szlovénia és Spanyolország.

A szabályok értelmében az eurót használó államoknak a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alatt kell tartani az államháztartás hiányt.

Az Európai Bizottság közölte, hogy a 2017-es szemeszterben 13 országról készít úgynevezett mélyreható elemzést az esetleges makrogazdasági egyensúlytalanságok megállapítására. Ebben Bulgária, Ciprus, Finnország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Írország, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország és Szlovénia érintett.

Az éves növekedési jelentésben rámutattak, hogy az Európai Unió GDP-je magasabb, mint a gazdasági válság előtt volt, azonban "nem dőlhetünk hátra elégedetten", a fellendülést segítő tényezők némelyike ugyanis gyengül, a válság hatásai pedig számos területen továbbra is erőteljesen érezhetőek.

A bizottság ezért a befektetések előmozdítására, a szükséges strukturális reformokra, felelősségteljes fiskális politikára szólította fel az EU tagállamait. Emellett hangsúlyozták, hogy az euróövezetben lényegesen pozitívabb költségvetési irányvonal lenne kívánatos, ez támogatná az Európai Központi Bank monetáris politikáját is.

Az értékelés készítői a pozitív fejlemények között kiemelték, hogy a tagállamok mindegyike növekedési pályára állt és a beruházások szintje is emelkedik. Mint írták, 2013 óta nyolcmillió új munkahely jött létre az Európai Unióban, az EU-ban 8,5 százalékra, az eurózónában pedig 10 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta.

Mint írták, ha a jelenlegi trendek folytatódnak, akkor sikerülni fog az Európa 2020 stratégiában megfogalmazott 75 százalékos foglalkoztatottsági cél elérése, ez a mutató jelenleg 71,1 százalékon áll.

Hangsúlyozták, hogy az eurózónában a költségvetési hiány átlagos szintje néhány évvel ezelőtt még 6 százalék felett volt, mára viszont 2 százalék alá csökkent.

A bizottság mindemellett figyelmeztetett, hogy az uniós országokban továbbra is egyenlőtlen a gazdaságok teljesítménye, igen eltérőek a társadalmi viszonyok, és a reformok végrehajtása is. Európa számos térségében továbbra is komoly problémát jelent a munkanélküliség és a szegénység - olvasható a jelentésben.

MTI