TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Hazánk uniós csatlakozása számos változást eredményezett az export-import tevékenységet folytató vállalatok életében. Akármit állítanak is telefonon a segítőkész hangok, közösségi adószám nélkül bajosan kereskedünk az uniós tagországokkal.

Példánkban egy adózó az Európai Unióhoz való csatlakozás előtt és utána is folyamatosan szoftver tanácsadói tevékenységet végez. Ez a tevékenység 2004. május 1. előtt export-szolgáltatás volt. A vállalkozó azt gondolta, hogy a bevallásaiból egyértelműen kitűnt, milyen tevékenységet végez és ezért az adóhivatal részére automatikusan megküldte volna a közösségi adószámot, ha erre szüksége lenne.

Mivel élt a gyanúval, hogy ehhez a tevékenységhez közösségi adószámra lenne szüksége, telefonon megkérdezte 2004. májusában az adóhatóságot. Sajnos azt a választ kapta, hogy szolgáltatásnyújtáshoz nem szükséges a közösségi adószám kiváltása. Így tevékenységét közösségi adószám nélkül folytatta tovább.

Folyamatos megrendelője német adóalany, aki részére 2004. május 1-jét követően is adómentes számlát állított ki. A német megrendelő nem kifogásolta, hogy a magyar számlakibocsátó nem tüntetette fel számláján a közösségi adószámot. A magyar adóalany adómentes számláját a német megrendelő közösségi számlának értékelte és azt a fordított adózás szabályai szerint kezelte. Ennek következtében a teljesítésre vonatkozóan a német áfát megfizették és egyúttal levonásba is helyezték.

A 2004. május 1-jét követő időszakra a magyar adózónál az adóhatóság áfa ellenőrzést végzett. Az ellenőrzés kifogásolta, hogy az adóalany elmulasztotta - az adózás rendjéről szóló törvényben foglaltaknak megfelelően - benyújtani közösségi adószám iránti kérelmét. Ennek következtében amennyiben az adózónk az értékesítés időpontjában nem volt közösségi adószáma, az ügyletet nem lehet közösségen belüli értékesítésnek minősíteni - állapítja meg a továbbiakban a jegyzőkönyv. Ezért ezen értékesítést a revízió belföldinek minősítette. Természetesen kiszámították az adóhiányt, kivetették az adóbírságot.

Az adóhatóság véleménye szerint az adózó a számláját helyesbítheti, amelynek következtében azon feltüntetheti a magyar 25 százalékos áfát. A német fél azonban elzárkózik attól, hogy az utólag felszámított áfa jogosságát elismerje, illetőleg megfizesse.

Elméletileg az európai uniós norma szerint a teljesítés utáni áfa befizetésre került, mégis adóhiányt állapítottak meg a magyar adóalanynál. Érdemes tehát mindenkinek felülvizsgálnia Európai Unióba irányuló és a fordított adózás szabálya alá tartozó teljesítését, hogy azt csak közösségi adószám birtokában végezze.
Még egy tanulság is levonható az ügy kapcsán, mégpedig az, hogy a viszonylag új szabályok tekintetében ne elégedjünk meg egyetlen telefonos adóhatósági válasszal.

Kerekes Anikó

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.