<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nemcsak az államigazgatás, de a munka törvénykönyve is megérett már a reformra, nyilatkozta az mfor.hu-nak Dávid Ferenc. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára az adóreformmal kapcsolatban megjegyezte: "Egy normális piacgazdaságban nem kérhetik a nyúltól, hogy álljon a vadász elé."

Miért fordult az Alkotmánybírósághoz a VOSZ? A nyúl és a vadász esete.

- Milyen beruházásokra gondol?

- Nemsokára hozzáférhetők lesznek a regionális fejlesztési források, készen vannak az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázatai. Ezekből a pénzekből komoly munkahelyteremtő beruházások valósulhatnak meg. A források hatékony felhasználása érdekében azonban még "meg kell tanulnunk pályázni".

- Egyes szakértők szerint a magyar vállalatok rosszabb helyzetben vannak az összehasonlítási alapot szolgáló környező országokhoz képest. Milyen megoldás létezik ebben a helyzetben?

- Sokat segítene egy esetleges járulékcsökkentés, de ez még nem vonna maga után automatikusan munkaerő-felvételt. Fontos lenne az újabb és újabb lehetséges külpiacok felkutatása a magyar áru számára állami és vállalati szinten egyaránt. Ez az, ami a foglalkoztatási számokat is megdobná. A hazai termékek például a gyógyszeripar, az információtechnológia, a finommechanika és a gépgyártás terén is versenyképesek lehetnek az országhatárokon kívül.

Támogatni kellene az egyszerűen hozzáférhető hiteleket is, a Széchényi-kártya kezdeményezés is ezt a célt szolgálja. Nagy lehetőség az országnak, hogy egyre több multinacionális vállalat helyezi szolgáltató központját hozzánk. Szintén ösztönzést érdemelnek a turisztikai és logisztikai centrummá válásra irányuló törekvések.

- Nagyjából egy évvel ezelőtt iskolapadba ültették a pártokat, akik - még a választások előtt - jövendőbeli terveikkel kapcsolatban tettek ígéreteket. Mikor szembesítik a pártokat ezekkel?

- A jelenlegi helyzet olyannyira különbözik a korábbiaktól, hogy az összesítés elmarad.

- A VOSZ akkori rendezvényén Hiller István, a szocialista párt elnöke úgy fogalmazott:"Két ütemben vállaljuk a munkabérhez kapcsolódó közterhek, járulékok csökkentését: 2007-ig 3, 2009-ig pedig további 2 százalékponntal." Tudjuk, hogy ezek a terhek azóta emelkedtek. Nem ér meg ez az ellentmondás néhány gondolatot?

- Ha már itt tartunk, azt is érdemes felidézni, hogy az ellenzék képviselői is egytől egyig konstruktív együttműködést ígértek. Hát ennek is nagyon szerettünk volna a tanúi lenni...

Jelenleg a jövőre és a haladásra fektetnénk a hangsúlyt: ha látjuk, hogy konzekvens és jó irányba haladnak a gazdasági szerkezetátalakítások, támogatjuk a kezdeményezéseket. Az elindított programokra, például a pedagógusok és a felsőoktatási intézmények számának csökkentésére, a rokkant-nyugdíjazási rendszer átalakítására mind megérett az ország.

Kritikai észrevételeink természetesen vannak. Hiányoltuk a szociális partnerekkel való szorosabb együttműködést a reformok kidolgozásánál. A megszorító intézkedések bejelentésénél nem látszódtak a program hosszú távú következményei, de ezek lassan kikristályosodnak. A bevételnövelés minden eszközével nem értünk egyet, a rendszerben megjelentek olyan "sunyi kis adók", amelyeket a jövőben ki kell iktatni.

Tiltakozásképpen az Alkotmánybírósághoz fordultunk az elvárt adó intézménye miatt, ugyanis ez a passzus azt feltételezi, hogy a vállalkozások eleve elrejtik a jövedelmüket. A minimálbér kétszerese után fizetendő járulékok ellen is szót emeltünk: egy normális piacgazdaságban nem kérhetik a nyúltól, hogy álljon a vadász elé...

Nagy Vajda Zsuzsa

Menedzsment Fórum

Kapcsolódó anyagok:
Választási Demján-kvíz Dáviddal, Hillerrel, Kunczéval és Orbánnal
Még nincs döntés az új szabadságolási rendszerről
A bliccelők és rokkantak országa lettünk

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.