4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nemcsak az államigazgatás, de a munka törvénykönyve is megérett már a reformra, nyilatkozta az mfor.hu-nak Dávid Ferenc. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára az adóreformmal kapcsolatban megjegyezte: "Egy normális piacgazdaságban nem kérhetik a nyúltól, hogy álljon a vadász elé."

Miért fordult az Alkotmánybírósághoz a VOSZ? A nyúl és a vadász esete.

- Milyen beruházásokra gondol?

- Nemsokára hozzáférhetők lesznek a regionális fejlesztési források, készen vannak az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázatai. Ezekből a pénzekből komoly munkahelyteremtő beruházások valósulhatnak meg. A források hatékony felhasználása érdekében azonban még "meg kell tanulnunk pályázni".

- Egyes szakértők szerint a magyar vállalatok rosszabb helyzetben vannak az összehasonlítási alapot szolgáló környező országokhoz képest. Milyen megoldás létezik ebben a helyzetben?

- Sokat segítene egy esetleges járulékcsökkentés, de ez még nem vonna maga után automatikusan munkaerő-felvételt. Fontos lenne az újabb és újabb lehetséges külpiacok felkutatása a magyar áru számára állami és vállalati szinten egyaránt. Ez az, ami a foglalkoztatási számokat is megdobná. A hazai termékek például a gyógyszeripar, az információtechnológia, a finommechanika és a gépgyártás terén is versenyképesek lehetnek az országhatárokon kívül.

Támogatni kellene az egyszerűen hozzáférhető hiteleket is, a Széchényi-kártya kezdeményezés is ezt a célt szolgálja. Nagy lehetőség az országnak, hogy egyre több multinacionális vállalat helyezi szolgáltató központját hozzánk. Szintén ösztönzést érdemelnek a turisztikai és logisztikai centrummá válásra irányuló törekvések.

- Nagyjából egy évvel ezelőtt iskolapadba ültették a pártokat, akik - még a választások előtt - jövendőbeli terveikkel kapcsolatban tettek ígéreteket. Mikor szembesítik a pártokat ezekkel?

- A jelenlegi helyzet olyannyira különbözik a korábbiaktól, hogy az összesítés elmarad.

- A VOSZ akkori rendezvényén Hiller István, a szocialista párt elnöke úgy fogalmazott:"Két ütemben vállaljuk a munkabérhez kapcsolódó közterhek, járulékok csökkentését: 2007-ig 3, 2009-ig pedig további 2 százalékponntal." Tudjuk, hogy ezek a terhek azóta emelkedtek. Nem ér meg ez az ellentmondás néhány gondolatot?

- Ha már itt tartunk, azt is érdemes felidézni, hogy az ellenzék képviselői is egytől egyig konstruktív együttműködést ígértek. Hát ennek is nagyon szerettünk volna a tanúi lenni...

Jelenleg a jövőre és a haladásra fektetnénk a hangsúlyt: ha látjuk, hogy konzekvens és jó irányba haladnak a gazdasági szerkezetátalakítások, támogatjuk a kezdeményezéseket. Az elindított programokra, például a pedagógusok és a felsőoktatási intézmények számának csökkentésére, a rokkant-nyugdíjazási rendszer átalakítására mind megérett az ország.

Kritikai észrevételeink természetesen vannak. Hiányoltuk a szociális partnerekkel való szorosabb együttműködést a reformok kidolgozásánál. A megszorító intézkedések bejelentésénél nem látszódtak a program hosszú távú következményei, de ezek lassan kikristályosodnak. A bevételnövelés minden eszközével nem értünk egyet, a rendszerben megjelentek olyan "sunyi kis adók", amelyeket a jövőben ki kell iktatni.

Tiltakozásképpen az Alkotmánybírósághoz fordultunk az elvárt adó intézménye miatt, ugyanis ez a passzus azt feltételezi, hogy a vállalkozások eleve elrejtik a jövedelmüket. A minimálbér kétszerese után fizetendő járulékok ellen is szót emeltünk: egy normális piacgazdaságban nem kérhetik a nyúltól, hogy álljon a vadász elé...

Nagy Vajda Zsuzsa

Menedzsment Fórum

Kapcsolódó anyagok:
Választási Demján-kvíz Dáviddal, Hillerrel, Kunczéval és Orbánnal
Még nincs döntés az új szabadságolási rendszerről
A bliccelők és rokkantak országa lettünk

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!