4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány és a Lego Manufacturing Kft. hétfőn Budapesten.

A megállapodást Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkára és Martin Svejda, a Lego beruházási igazgatója írta alá. Jelen volt Tom Norring, a Dán Királyság magyarországi nagykövete, valamint Jesper Hassellund Mikkelsen, a Lego Manufacturing Kft. ügyvezető igazgatója.

Szijjártó Péter az aláírás előtti beszédében kiemelte: ez a megállapodás többről szól, mint egy kormány és egy nagyvállalat megegyezése a termelésről, a magyar beszállítókról és a munkahelyteremtésről. Ez a megállapodás az értékközösségről is szól Magyarország és a Lego között, hiszen az aláíró felek értékrendjének középpontjában a család áll. Kifejtette, hogy a magyar kormány az intézkedéseivel, például az adórendszer gyermekbaráttá alakításával támogatja a családokat, a Lego pedig megmaradt családi tulajdonban álló vállalatnak, és ezt a szemléletet érvényesíti mindennapi üzleti tevékenysége során. A dán vállalat elismerésre méltó társadalmi szerepvállalással rendelkezik - tette hozzá.

Martin Svejda szavai szerint a Lego örömmmel fogadta el a magyar kormány felkérését a közös építkezésre. Hangsúlyozta, hogy a nyíregyházi gyár fontos hely a Lego térképén, ebben az üzemben gyártják a Lego összes Duplo kockáját, és itt működik a Lego teljes fröccsöntő kapacitásának egyötöde.

Hangsúlyozta, hogy a magyarországi gyár helyi beszállítókra támaszkodik, és ebből a közös munkából születik az az érték, amely mélyen összefűzi a vállalatot a helyi közösséggel, a település, a régió fejlődésével, tágabb értelemben pedig Magyarország sikerével. Hozzátette, hogy a Lego a most aláírt dokumentumba foglalja elkötelezettségét ezeknek az értékeknek megőrzése és gyarapítása iránt. Ha partnerségünk ezután is a "Játssz jól" elvéhez igazodik - utalt Martin Svejda a dán lego szó jelentésére -, minden bizonnyal megbirkózunk a változó körülmények kihívásaival - mondta a beruházási igazgató.

Jesper Hassellund Mikkelsen, a Lego Manufacturing Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a jelenlegi megállapodás egy olyan együttműködés kezdete, amely hosszútávú lehetőségeket és munkahelyeket teremt, valamint erősíti a Lego pozícióját a magyar piacon. Elmondta, hogy az elkövetkező években a Lego a jelenlegi nyíregyházi gyárának területét 122 ezer négyzetméterre növeli és megduplázza a fröccsöntő gépek mennyiségét.

Szijjártó Péter szerint a Lego jól láthatóan lehetőségként tekint a válság időszakára, hiszen beruház, növeli termelését, bővíti kapacitását, és ezzel a hozzáállással sikert sikerre halmoz. A vállalatcsoportról szólva elmondta, hogy az elmúlt három évben 40 százalékkal növelte bevételeit világméretekben, Magyarországon pedig ezalatt 8-ról 12 milliárd forintra emelkedett a bevétele. A Lego világszerte 12 ezer embert foglalkoztat és a cég üzleti eredménye tavaly 25 százalékkal nőtt.

A Lego példája is azt bizonyítja, hogy azok járnak el helyesen, akik a válságra lehetőségként tekintenek, és az elmúlt években Magyarország is hasonlóan cselekedett - mondta az államtitkár. A kormány jelentősen átalakította az adórendszert, csökkentette a vállalkozók adminisztratív terheit, átszervezte az oktatási rendszert, hogy piacképes tudású szakemberek kerüljenek ki a munkaerőpiacra, létrehozta Európa legrugalmasabb munkaügyi szabályozási rendszerét és jelentősen megnövelte a kutatás-fejlesztésre fordított támogatásokat - sorolta. Hozzátette, hogy mindezekkel az intézkedésekkel egyre közelebb kerül hozzánk az a cél, hogy Európa termelési központjává váljunk.

A dán Lego magyarországi vállalata a tizenkilencedik, amellyel a kormány stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar gazdaság versenyképességének javítása, valamint a vállalatok hosszú távú magyarországi jelenlétének biztosítása érdekében. A kormány a tervek szerint 40 nagybefektetővel köt hasonló megállapodást.

A családi tulajdonú dán cégnek Magyarországon Nyíregyházán van gyára, amely egyike azon öt helyszínnek a világon, ahol a Lego játékokat gyártják. Két gyáruk van még Dániában, egy-egy Csehországban és Mexikóban. Az anyavállalatnál az idén február elején azt közölték, hogy a dániai Billundban lévő központi gyárból termelést csoportosítanak át külföldi üzemeikbe, egyebek közt Magyarországra.

A nyíregyházi ipari parkban működő Lego Manufacturing Kft. évente átlagosan 1200-1300 embert foglalkoztat. A társaság 200 millió eurós (mintegy 60 milliárd forint) beruházással új gyárat épít Nyíregyházán, amely a tervek szerint 2014-re készül el. A 122 ezer négyzetméteres ipari létesítményben műanyag fröccsöntő üzemet, dekorációs-, feldolgozó- és csomagoló részleget, raktárt, valamint egyéb termelési kiszolgáló gyárrészeket alakítanak ki.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!