2017. augusztus 3. 03:49

A közszolgák akciója augusztus 21-én startol.

A júliusi két egyeztetés nem hozott eredményt, a közszolgálati dolgozók képviselete nem jutott dűlőre a kormánnyal az önkormányzati dolgozók bérrendezési követelésről. A tárgyalások augusztus végén folytatódnak, ám ettől függetlenül egy különleges akcióra készülnek a munkavállalók.

Lázár Jánosnak is üzentek az érdekvédők 

Augusztus 21-től az akcióhoz csatlakozó munkahelyen nem csinálnak mást, mint betartják a vonatkozó munkaügyi szabályokat - értesült az mfor. Ez vonatkozik a munkaidőre, illetve minden más előírásra, ami a foglalkoztatással kapcsolatos. S hogy ez miért hozza lépéskényszerbe a foglalkoztatót, konkrétan az államot? Mert ma csak túlórában lehet végezni a feladatokkal, nem ritka, hogy napi 10 órát is a munkahelyükön töltenek az alkalmazottak.

Ha viszont 8 óra munka után felállnak az íróasztaltól - tehát a munkaügyi szabályok szerint járnak el -, akkor az ügyek egy idő után torlódni kezdenek. Ez pedig kínos lenne a kormány számára, mivel az ügyeiket intézők elégedetlenségével kellene szembenéznie.

Az akcióterv kidolgozójának, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) azonban nem ez a célja, hanem az, hogy elérje a kormánynál a bérek rendezését.

Sok olyan foglalkoztatott dolgozik ugyanis ma a közszférában, akik 9 éve semmilyen bérrendezésben nem részesültek. A helyzetükön akar javítani a kezdeményezéssel a szakszervezet.

Egyben világos jelzést akarnak küldeni a kormánynak, hogy elfogyott a türelmük, tovább már nem lehet kizsigerelni őket. Kikérik magunknak, hogy Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter alapkövetelményként állítja be a napi 10 órás munkát, miközben neki kellene őrködnie a hatályos munkaügyi szabályok betartása felett.

Az akcióterv végrehajtását a Belügyminisztériummal folyó, az önkormányzati dolgozók bérhelyzetéről szóló tárgyalásoktól függetlenül, mindenképpen elkezdi az MKKSZ - mondta portálunknak Boros Péterné, a szervezet elnöke.

Nem is céljuk, hogy az önkormányzatok bérvitájához kössék a kezdeményezést, amely nem is helyhatósági, hanem központi igazgatási részlegeket érint.

Azért augusztus 21-én indítják az akciót, mert akkor érnek véget a szabadságolások, tehát a munka normál esetben felpörög ilyenkor az irodákban.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.