2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Napról napra nő a feszültség a kormány körül a jövő évi adómódosításokkal kapcsolatosan: miközben a szakemberek – Gyurcsány Ferenc február végi, három lehetséges adócsökkentési pályát vázoló beszédének hatására – újabb és újabb javaslatokkal állnak elő, a hivatalos keret mintegy a felére csökkent, írja a Világgazdaság.

Veres János pénzügyminiszter a múlt héten már úgy fogalmazott: a mozgástér a korábbi 250 milliárd forintnál akár százmilliárddal is kisebb lehet. Az MSZP szerint ugyanakkor még a pénzügyminiszter hivatalos nyilatkozatához képest is kisebb lehet az adók csökkentésére rendelkezésre álló jövő évi forrás, ám egyelőre várakozó állásponton vannak. Az SZDSZ szerint viszont „adóreformot kötelező csinálni”. A 100-150 milliárdos keret ugyanakkor a három „versenyző” adócsomag egyikére sem elegendő.

A szocialista képviselők szerint ha lesz bármekkora forrása az adó- és járulékcsökkentésnek, akkor prioritási sorrendet kell felállítani. A vállalkozók és a kormányfővel a múlt héten tanácskozó adószakemberek listáján a különadók kivezetése biztosan az első helyen áll.

E címen azonban a cégektől az idén 170 milliárd, a magánszemélyektől pedig további 27 milliárd forint folyik be a költségvetésbe, vagyis a leszűkült jövő évi keret már erre sem elegendő – mutatott rá Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adópartnere, a múlt heti megbeszélés egyik résztvevője.

Véleménye ugyanakkor az, hogy az eredeti 250 milliárd is kevés lenne olyan mértékű tehercsökkentésre, amelyet a vállalkozások valóban megéreznek. Az viszont nem kérdés, hogy valamit tenni kell: több szakember számolt be arról, hogy a vállalkozások türelme fogy, és ha jövőre sem történik semmi érdemi az adózás terén, betelhet a pohár. Több jel utal arra, hogy a könnyen mozdítható részlegeket a cégek már ma is előszeretettel telepítik ki a környező, kedvezőbb adózású országokba, számol be a Világgazdaság. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!