<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Napról napra nő a feszültség a kormány körül a jövő évi adómódosításokkal kapcsolatosan: miközben a szakemberek – Gyurcsány Ferenc február végi, három lehetséges adócsökkentési pályát vázoló beszédének hatására – újabb és újabb javaslatokkal állnak elő, a hivatalos keret mintegy a felére csökkent, írja a Világgazdaság.

Veres János pénzügyminiszter a múlt héten már úgy fogalmazott: a mozgástér a korábbi 250 milliárd forintnál akár százmilliárddal is kisebb lehet. Az MSZP szerint ugyanakkor még a pénzügyminiszter hivatalos nyilatkozatához képest is kisebb lehet az adók csökkentésére rendelkezésre álló jövő évi forrás, ám egyelőre várakozó állásponton vannak. Az SZDSZ szerint viszont „adóreformot kötelező csinálni”. A 100-150 milliárdos keret ugyanakkor a három „versenyző” adócsomag egyikére sem elegendő.

A szocialista képviselők szerint ha lesz bármekkora forrása az adó- és járulékcsökkentésnek, akkor prioritási sorrendet kell felállítani. A vállalkozók és a kormányfővel a múlt héten tanácskozó adószakemberek listáján a különadók kivezetése biztosan az első helyen áll.

E címen azonban a cégektől az idén 170 milliárd, a magánszemélyektől pedig további 27 milliárd forint folyik be a költségvetésbe, vagyis a leszűkült jövő évi keret már erre sem elegendő – mutatott rá Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adópartnere, a múlt heti megbeszélés egyik résztvevője.

Véleménye ugyanakkor az, hogy az eredeti 250 milliárd is kevés lenne olyan mértékű tehercsökkentésre, amelyet a vállalkozások valóban megéreznek. Az viszont nem kérdés, hogy valamit tenni kell: több szakember számolt be arról, hogy a vállalkozások türelme fogy, és ha jövőre sem történik semmi érdemi az adózás terén, betelhet a pohár. Több jel utal arra, hogy a könnyen mozdítható részlegeket a cégek már ma is előszeretettel telepítik ki a környező, kedvezőbb adózású országokba, számol be a Világgazdaság. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.