2008. március 25. 07:54

Napról napra nő a feszültség a kormány körül a jövő évi adómódosításokkal kapcsolatosan: miközben a szakemberek – Gyurcsány Ferenc február végi, három lehetséges adócsökkentési pályát vázoló beszédének hatására – újabb és újabb javaslatokkal állnak elő, a hivatalos keret mintegy a felére csökkent, írja a Világgazdaság.

Veres János pénzügyminiszter a múlt héten már úgy fogalmazott: a mozgástér a korábbi 250 milliárd forintnál akár százmilliárddal is kisebb lehet. Az MSZP szerint ugyanakkor még a pénzügyminiszter hivatalos nyilatkozatához képest is kisebb lehet az adók csökkentésére rendelkezésre álló jövő évi forrás, ám egyelőre várakozó állásponton vannak. Az SZDSZ szerint viszont „adóreformot kötelező csinálni”. A 100-150 milliárdos keret ugyanakkor a három „versenyző” adócsomag egyikére sem elegendő.

A szocialista képviselők szerint ha lesz bármekkora forrása az adó- és járulékcsökkentésnek, akkor prioritási sorrendet kell felállítani. A vállalkozók és a kormányfővel a múlt héten tanácskozó adószakemberek listáján a különadók kivezetése biztosan az első helyen áll.

E címen azonban a cégektől az idén 170 milliárd, a magánszemélyektől pedig további 27 milliárd forint folyik be a költségvetésbe, vagyis a leszűkült jövő évi keret már erre sem elegendő – mutatott rá Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adópartnere, a múlt heti megbeszélés egyik résztvevője.

Véleménye ugyanakkor az, hogy az eredeti 250 milliárd is kevés lenne olyan mértékű tehercsökkentésre, amelyet a vállalkozások valóban megéreznek. Az viszont nem kérdés, hogy valamit tenni kell: több szakember számolt be arról, hogy a vállalkozások türelme fogy, és ha jövőre sem történik semmi érdemi az adózás terén, betelhet a pohár. Több jel utal arra, hogy a könnyen mozdítható részlegeket a cégek már ma is előszeretettel telepítik ki a környező, kedvezőbb adózású országokba, számol be a Világgazdaság. 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.