2016. november 29. 10:37

Az uniós agrártámogatások megőrzése kiemelten fontos a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztési beruházásaihoz - a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) keddi közleménye szerint erről Kis Miklós Zsolt, az Európai Farmerek Szövetségének (COPA) alelnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke Brüsszelben tartott előadásában beszélt.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A közlemény szerint november 25-én Brüsszelben rendeztek konferenciát az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapról (EMVA). A közlemény szerint Kis Miklós Zsolt előadásában hangsúlyozta: a vidéki térségekben fokozni kell a mezőgazdasági beruházások hozzájárulását a munkahelyteremtéshez és a növekedéshez. A mezőgazdaság 100 százalékban hozzájárul az élelmiszertermeléshez, a termőföld 40 százalékát kezeli, az élelmiszerláncban szereplő érték 15 százalékáért felelős és 2 százalékban járul hozzá a GDP-hez. Erős pénzügyi támogatásra van szükség ahhoz, hogy az ágazat szembenézzen a jelenlegi kihívásokkal - tette hozzá.

A gazdák számára a Közös Agrárpolitikának kell biztosítani a kitűzött célok megvalósításához szükséges forrásokat. Hozzátette: az EMVA által társfinanszírozott pénzügyi eszközök segítséget jelenthetnek a gazdák és az agrárszövetkezetek számára mezőgazdasági vállalkozásaik fejlesztési beruházásaiban. Aláhúzta: ezek felhasználása csak kiegészítő jellegű lehet, és nem a beruházási támogatások helyettesítésére szolgálnak. A gazdaszervezetek aggasztónak tartják, hogy a vidékfejlesztési programok új eleme esetlegesen helyettesítheti a vissza nem térítendő támogatásokat.

Az Európai Bizottság azt hangsúlyozta, hogy a szándék a rendelkezésre álló eszközök összekapcsolása és nem a támogatások megszüntetése, az eszközök kombinációjával bővíteni szeretnék az ágazati szereplők lehetőségeit.

MTI