3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterkedésének időszakát idéző közleményt adott ki szerda délután a tárca. Szerintük az IMF tévesen ítéli meg a magyar gazdaság idei teljesítményét.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) október 8-i World Economic Outlook kiadványában publikált, Magyarországra vonatkozó előrejelzései azt tanúsítják, hogy az IMF tévesen méri fel a magyar gazdaság teljesítményét - írja a Nemzetgazdasági Minisztérium.  Az IMF 2013. évre adott GDP növekedés-előrejelzése nincs összhangban a hónapról-hónapra javuló konjunktúra mutatókkal, illetve az IMF által is elismert módon második félévben várt exportpiaci fellendüléssel, továbbá azokkal az intézkedésekkel (például a pedagógus életpálya szeptemberi bevezetése, további őszi rezsicsökkentés vagy a növekedési hitelprogram kiterjesztése), amelyek az év hátralévő részében a belső keresletet tovább emelik. A hazai folyamatok, valamint a rövid távú indikátorok ismeretében az IMF tévesen feltételezi, hogy a magyar gazdaság a második félévben stagnál. A gazdasági folyamatok alakulása arra mutat, hogy Magyarország GDP-je a második félévben is emelkedik, így az IMF idei évre adott 0,2 százalékos növekedés-előrejelzése jelentősen alulbecsli a magyar gazdaság ezévi várható teljesítményét. (szerk.: a kormány az idei évre 0,7 százalékot vár)

Az IMF a magyar inflációs folyamatokat is tévesen értékeli. Az IMF idei évre vonatkozó 2,3 százalékos inflációs előrejelzése a január-augusztus havi adatok ismeretében csak oly módon teljesülhetne, ha az év hátralévő részében az infláció jelentősen, mintegy 2 százalék ponttal megugrana. Ez a lehetőség kizárható, az év hátralévő hónapjaiban az infláció továbbra is mérsékelt marad. Sőt az őszi rezsicsökkentésnek köszönhetően a havi infláció decemberben minden korábbi megfigyelt értéknél is alacsonyabb lehet.

Az IMF munkanélküliségi rátára vonatkozó előrejelzése a magyar munkaerőpiaci folyamatok hibás ismeretéről tanúskodik. 2013-ban a havi munkanélküliségi ráták egyre nagyobb mérséklődést mutatnak a tavalyi év azonos hónapjához képest. A legutolsó rendelkezésre álló június-augusztus havi munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal alacsonyabb a tavalyi év adatánál. Az év első nyolc hónapjában munkanélküliségi ráta átlagosan 0,3 százalékponttal volt alacsonyabb az előző év azonos időszakánál. Ezek alapján nehezen értelmezhető az IMF azon várakozása, hogy a 2013. évi munkanélküliségi ráta 0,4 százalékponttal magasabb lesz a 2012. évinél. A valós folyamatok a munkanélküliségi ráta további csökkenését vetítik előre, így a 2013. évi munkanélküliségi ráta az IMF által prognosztizált 11,3 százalék helyett várhatóan 10,5 százalékra teljesül.

Tekintettel arra, hogy az IMF 2013. évre adott előrejelzése megalapozatlan, ezért a 2014. évre vonatkozó előrejelzés megalapozottsága is kétségbe vonható, mivel téves 2013. évi bázisra épül.

Mindamellett, hogy az IMF reálgazdasági prognózisa megalapozatlanul borús képet fest, elismeri a Kormány költségvetés konszolidálására tett erőfeszítéseit. A megjelent előrejelzésben a költségvetési hiányt 2013-ban 2,7 százalékra, 2014-ben 2,8 százalékra prognosztizálják. Ezek alapján feltehető, hogy megalapozottabb, a magyar gazdaság teljesítményét elismerő reálgazdasági prognózis esetén az IMF a magyar költségvetési hiány-előrejelzését a jelenlegi, alacsony értékekhez képest is tovább mérsékelné.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!