<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Amit most tudni lehet, annak alapján nem számíthatunk komoly áttörésre az adórendszert illetően. Az egyetlen vitathatatlan érdeme az adóváltozásoknak az, hogy valódi és látható nyilvántartások jöttek létre - mondta Erdős Gabriella, a PriceWaterHouseCoopers (PwC) cégtársa egy szerdai sajtótájékoztatón. Mfor.hu tudósítás.

Meglepő eljárást indított ellenünk az Európai Bizottság

Az áfa esetében - mint az ismeretes - nem módosításról, hanem egy új áfatörvény megírásáról van szó. Az ideális megoldás az lenne, ha a speciális esetekben alkalmazható csoportos áfaalanyiságot kiterjesztenék. Jelenleg ugyanis csak a holdingszerűen működő bankoknak van lehetőségük arra, hogy az egymás közti ügyleteknél csoportos áfaalanyiságot válasszanak.

Ez lényegében azt jelenti, hogy csoporton belül nem alkalmaznak áfafizetést (hiszen ami egyik oldalon a kiadási, másik oldalon a bevételi oldalon szerepel). Ennek kiterjesztése az összes kapcsolt vállalkozásra jelentősen megnövelné az adórendszer flexibilitását. Az áfa ugyanis ténylegesen nem kiadás a csoporttagoknak, de a cash flow szempontjából nagyon nagy költséget jelent.

Kamatkedvezmény

Jóllehet csoportos áfaszabályozásunk nincs, olyan rendszerünk viszont igen, amely a csoportadózás jeleit mutatja. Ez a kapcsolt vállalkozások kamatkiadásaira vonatkozik. Ha egy csoporton belül (tipikusan anya- és leányvállalat esetében) az egyik tag kölcsönt ad egy másik tagnak, az anya a kamat felével csökkentheti az adóalapot - cserébe a leány csak a kamat felét számolhatja el költségként.

Azzal, hogy a kamat fele levonható, az erre kiszabott társasági adó nem 16, hanem csak nyolc százalék - ugyanakkor a szolidaritási adóra nem vonatkozik a csökkentés, vagyis azt mindenképpen meg kell fizetni. Hatalmas jelentősége egyébként nincs ennek a dolognak az adózás összegét tekintve: 2005-ben ebből a kedvezményből pármilliárd forint származott (ugyanakkor határozottan nő ez az arány), vagyis nem a pénz a lényeg.

Versenyelőnyt jelent

Sokkal inkább az, hogy ezzel a lehetőséggel hazánk flexibilissé tette az anya-leány kapcsolatot azáltal, hogy az anyavállalat nem csak túladminisztrált és nehézkes tőkejuttatással adhat forrást a leánynak, hanem egy pillanatok alatt lezavarható kölcsönnel is.

Részben ennek köszönhető, hogy hazánk egyre népszerűbb célpont, s a vállalatok a hazai leányokon keresztül koordinálják a csoport finanszírozását. Ilyen típusú adóalapkorrekciós tétel nincs máshol Európában.

Ebbe a rendszerbe kérdezett most bele az Európai Bizottság (EB), amely az általa indította eljárásban azt firtatja, nem minősül-e ez a lehetőség állami támogatásnak. Ha igen, akkor bizonyos határidőn belül meg kell szüntetni.

Az ügyben az a fura, hogy ez a szabály 2003 óta van hatályban, vagyis a csatlakozási tárgyalások alatt megfelelt az EB-nek. Arról nem is szólva, hogy 2004-ben már volt ezzel az üggyel kapcsolatban egy levélváltás az EB és Magyarország között, s akkor nem volt semmi probléma.

Kérdés tehát, hogy mit akar a bizottság. Elképzelhető, hogy csak kürölnézett. Hollandia ugyanis előzetes kontrollra benyújtott egy ehhez hasonló koncepciót a bizottsághoz. Lehetséges tehát, hogy az EB mindösszesen az ügyben szaglászott, hogy milyen gyakorlatot folytatnak a tagállamok ezen a területen.

Mindazonáltal kevés esély van arra, hogy az EB állami támogatásnak, ennek következtében megszüntetendőnek ítéli a szabályozást. A bizottság által feltett kérdésekre az állam egyébként a napokban válaszolt, a végső döntésre pedig valószínűleg nem kell már sokat várni.

F. Szabó Emese

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.