3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal szerint az adórendszeren minél előbb változtatni kell, a kérdés az, hogy 2008 január elsejére ez megoldható-e.

Az adórendszeren minél előbb változtatni kell, a kérdés az, hogy 2008 január elsejére ez megoldható-e - fogalmazták meg a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal hétfői ülésének résztvevői.

Magyarország romló versenyképessége szorosan összefügg az adórendszer gyengeségeivel, ezért szükséges lenne az adórendszer egyszerűsítését, a munkát terhelő adók csökkentését már 2008 januárjától elkezdeni - mondta Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a régió országai többségükben túljutottak az adóreformon, ezért bennünket is sürget az idő.

"A külföldi befektetők számára már nem elég vonzerő az adókedvezmény, vagy a javuló infrastruktúra, ezért a gazdasági környezeten kell változtatni" - mutatott rá Parragh László.

Bojár: A népszavazás miatt háttérbe szorulhat az adóreform

Hasonló véleményen volt Bojár Gábor, a Graphisoft elnöke és Lőrincze Péter, a Trigránit alelnöke is. Lőrincze Péter emlékeztetett arra, hogy Szlovákiában már eltörölték az osztalékadót, ezért a vállalkozások csak nyereségadót fizetnek. Bojár Gábor az adóreform 2008. évi indítását ugyancsak sürgető feladatnak nevezte, hozzátéve, hogy a jövő évet feltehetően a népszavazás tematizálja, így az adóreform kérdése háttérbe szorulhat.

Magyarország versenyképessége hónapról-hónapra romlik, így már 2008 is messze van, nem szólva egy esetleges 2009. évi adóreformtól - figyelmeztetett Bienerth Gusztáv, az Amerikai Magyar Kereskedelmi Kamara (AmCham) elnöke.

Nem bíznak a 2008-as indulásban

Zara László, az Adó- és Könyvvizsgálói Egyesület elnöke, az adószekció vezetője elmondta: több témában szükség van hatástanulmányokra, kiterjesztve azokat a régióra is. Ilyen terület az adóbázis kiterjesztésének lehetősége, az átalányadók, közte az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) pozitív és negatív hatása az adóbevételekre. Ugyanez fokozottan érvényes az ingatlanadóra, vizsgálni kell, hogy milyen körben lehetne bevezetni, és milyen adminisztratív költségekkel jár - tette hozzá Zara László.

Az adóadminisztráció csökkentését az is indokolja, hogy Magyarországon a vállalkozások 94 százaléka kétszázmillió forintnál kisebb éves árbevétellel rendelkezik - jelezte Zara László, aki úgy vélte, hogy a kettős könyvelési szabályt csak hétszázmillió forint feletti árbevétel mellett kellene kötelezővé tenni.

Az államigazgatásból delegált több résztvevő arra mutatott rá, hogy a magyar jogrendszeren nem tud "átfutni" fél év alatt egy komplett adóreform.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!