4p

Magyarország erőteljesen támogatja az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) tőkeemelési terveit - mondta Bajnai Gordon magyar miniszterelnök pénteken Londonban, aki a nap folyamán találkozott brit kollégájával, és tárgyalt az EBRD elnökével is.

A kelet-európai átalakulás pénzügyi támogatására alakult pénzintézet elnöke, Thomas Mirow nemrégiben a bank 20 milliárd eurós jegyzett tőkéjének 50 százalékos emelését kérte a részvényes országoktól arra hivatkozva, hogy a jelenlegi tőkekészlettel az EBRD nem tudja tovább növelni a működési területéhez tartozó országok finanszírozását. A bank igazgatótanácsa nemrég hagyta jóvá, hogy az országcsoportnak szánt idei finanszírozási összeg 8 milliárd eurós rekordra emelkedjen, de Mirow szerint tőkeemelés nélkül ez az éves folyósítások lehetséges felső határa.

Bajnai Gordon az egynapos londoni látogatás végén, a péntek este tartott sajtótájékoztatóján - az MTI kérdésére, hogy lát-e esélyt a kért mértékű tőkeemelés jóváhagyására, illetve vannak-e a bank által kérttől eltérő mértékű tőkeemelési elképzelések - azt mondta: nem kíván részletekbe bocsátkozni a különböző forgatókönyveket illetően, mivel most folynak a tárgyalások. Hozzátette: az Európai Unió és a G20 - a húsz legnagyobb ipari és felzárkózó gazdaság - szintjén zajló megbeszélések a nemzetközi pénzintézetek, főleg az IMF és az EBRD megerősítésére összpontosítanak.

Bajnai Gordon szerint az EBRD-nek "nagyjából" a kért mértékű tőkeemelésre van szüksége tevékenysége folytatásához, és Magyarország ezért támogatja a tervet.

A Lisszaboni Szerződés ratifikálásának ügyében a magyar kormányfő kijelentette: a jelenlegi válság közepette sürgős lenne a határozott európai ügykezelés, és "nincs ok" az uniós intézményrendszer működésének megbénítására. Fontos lenne, ha a cseh államfő is támogatná e folyamatot aláírásával - fogalmazott a miniszterelnök.

A miniszterelnök pénteken előadást tartott az EBRD-ben, ahol szintén hangsúlyozta: a kormány által végrehajtott költségvetési kiigazítás eredményei gyorsan jelentkeztek, a magyar gazdaság most már teljes mértékben képes  finanszírozni magát a piacról, nem kell az IMF/EU keretet teljesen kihasználni, a forint pedig április óta csaknem 15 százalékot erősödött.

Bajnai Gordon a kedvező visszajelzések között felidézte a Bank of America-Merrill Lynch befektetési csoport londoni részlege által néhány hete kiadott elemzést, amely szerint Magyarország költségvetési szempontból a világ élvonalában lehet jövőre. A ház az előrejelzésben elképzelhetőnek nevezte, hogy a ciklikus kiigazítással számolt strukturális többlet Magyarországon elérheti a GDP-érték 6 százalékát is. A kormányfő előadásában megemlítette a JP Morgan bankcsoport nemrég kiadott londoni prognózisát is, amely szerint Magyarország előbb lehet az euróövezet tagja, mint Lengyelország és Csehország. Bajnai Gordon előadáson számolt be a magyar gazdasági folyamatokról a neves londoni gazdaságtudományi egyetemen, a London School of Economics-on is.

A pénteki látogatás első hivatalos programjaként negyven perces tárgyalást tartott a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban Gordon Brown brit kormányfővel. A magyar miniszterelnök a találkozó után elmondta: egyetértettek abban, hogy a gazdasági támogatási programok leépítésével meg kell várni, amíg elkezd növekedni a foglalkoztatás minden országban.

A magyar kormányfő elmondta: külön megköszönte Gordon Brownnak, hogy a válság kitörése után ő volt az egyik legmarkánsabb támogatója a Magyarország számára nyújtott európai támogatásnak. Brown nagy elismeréssel beszélt azokról a "bátor lépésekről", amelyeket Magyarország tett az utóbbi időben gazdasága talpra állításáért. Magyarország a jó úton jár - idézte vendéglátóját Bajnai Gordon, aki magyarországi látogatásra hívta meg brit kollégáját.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!