2p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A japán kötvénybefektetők nagy többsége attól tart, hogy Görögország adósságtörlesztéseinek átstrukturálására kényszerül, és jelentős hányaduk szerint ez már az idén bekövetkezhet - derül ki az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport pénteken ismertetett új felméréséből.

A Barclays Capital azt a kérdést tette fel a felmérésbe bevont japán kötvénybefektetőknek, hogy számolnak-e a görög adósságátrendezés lehetőségével, és a megkérdezettek 81 százaléka igennel válaszolt.

Arra a kérdésre, hogy mikorra valószínűsítik ennek bekövetkeztét, a relatív többség - 43,8 százalék - azt mondta, hogy már 2011-re, és csak 18,8 százalék vélekedett úgy, hogy Görögország 2013-ig vagy még tovább kihúzza az adósságtörlesztési menetrend átalakítása nélkül.

A körkérdésbe bevont japán intézményi kötvénybefektetők 78 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy a görög adósságátrendezés negatív hatással járhat-e az európai gazdaság egészére.

Más nagy londoni házak szerint ugyanakkor a görög adósság-átütemezés kockázatai meghaladnák az előnyöket, például a tovagyűrűző hatások akár több százmilliárd eurós bankveszteségeket is okozhatnának.

A Bank of America-Merrill Lynch szerint a görög adósságátrendezés még mindig elkerülhető, ha a reformfolyamatnak sikerül újabb lendületet adni, viszont a görög adóssághelyzet fenntarthatóságát önmagában egy esetleges átstrukturálás sem garantálná.

A ház londoni elemzői által kidolgozott forgatókönyvek közül a legrosszabb azt feltételezi, hogy a görög átütemezés járványszerűen tovaterjedne, és Írország, Portugália és Spanyolország is adósságállománya átalakítására kényszerülne.

Az euróövezeti periféria szuverén kötvényadósságának kitett európai bankrendszerek teljes vesztesége a BofA Merrill Lynch Global Research londoni elemzőinek becslése szerint ebben az esetben 534 milliárd dollárnak felelne meg, és a német, a brit és a francia bankrendszer veszteségei egyenként 100 milliárd dollár felett lennének.

A CMA DataVision nemrégiben összeállított legfrissebb kimutatása szerint Görögország változatlanul a világ legkockázatosabb adósa. A cég idei első negyedévi listáján  Görögország megtartotta az előző negyedévben Venezuelától átvett első helyét a törlesztési leállástól leginkább fenyegetett államadósok sorában.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!