2017. július 7. 18:34

Sikerrel zárta különleges, munkaalapú képzési tanévét a kispesti Kontiki Szakképző, számolt be csütörtöki sajtótájékoztatóján az iskolafenntartó nevében Kajos László elnök. A szakképzési módszer sajátossága, hogy a Hansa Parlament, a Baltic Sea Academy és az IPOSZ együttműködéseként sikerült a magyar viszonyokra adaptálni az eredetileg német középvállalatok és szakképzési központok munkamegosztásán alapuló elméleti és gyakorlati szakoktatást.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

„Kilencven-négy vendéglátó-, asztalos-, építő- és ruhaipari tanulónk zárta sikerrel szakmai gyakorlatát a héten” büszélkedett Kajos László, a Kontiki Szakképző Zrt. elnök-vezérigazgatója. A 2016-ban beindított képzési rend különlegessége, hogy a tanulók „terepen”, vagyis kis- és középvállaltoknál kezdik az ismerkedést leendő szakmájukkal, és csak ezután – illetve ezzel részben párhuzamosan – tesznek szert a szakmához szorosan kapcsolódó elméleti tudásra. „Elköteleződni egy szakma iránt csakis szakmai közegben lehet”, érvelt az új a rendszer mellet Kajos László. Az elméleti tudást megbecsülni csak azok tudják, akik már belátták annak gyakorlati hasznát, tette hozzá. A magyar duális szakképzés egyébként pontosan követi a német mintát az elméleti és gyakorlati stúdiumok aránya 30:70, a gyakorlat javára.

Kajos László a hivatalos statisztikát idézi, miszerint a 15-24 éves magyar fiatalok körében a munkanélküliségi ráta tartósan 30% körül alakul. Szerinte a kedvezőtlen magyar helyzet két folyamat eredményeként állt elő. Egyrészt a szakképzési oktatás elvesztette a szülők és tanulók szemében a vonzerejét, másrészt a kis- és középvállalkozások elégedettlenek az érettségivel rendelkező diákok szaktudásával.

„A német tapasztalatok azt mutatják,” hangsúlyozta Kajos, „hogy a duális szakképzési rendszer lényegesen alacsonyabb fiatalkori munkanélküliséghez vezet.” Mindez szorosan összefügg a német szakképzési oktatás gyakorlatorientságával, a KKV-k és szakképző helyek integrált képzési rendjével.

„A német rendszerben a szakmai kiképzők a KKV-k belső trénerei közül kerülnek ki, ami a tapasztalatok szerint lényegesen gyorsítja az innovatív technológiák terjedsét”, említett egy gyakorlati példát a Kontiki elnöke.

A német rendszert az elmúlt években sikerült nemzetközi dimenzióba helyezni. Jelenleg 13 országban – köztük hazánkban, Lenygyelországban és Litvániában – 67 intézményben zajlik a német szakképzési módszer adaptálása. A koncepciók Összehangolt fejlesztése, a tapasztalatok megosztása érdekében hozták létre a Baltic Sea Academy-t, ami nemzetközi ernyőszervezetként koordinálja a munkát, magyar partnerük az IPOSZ.

Zsámboki András