<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az elmúlt napokban felerősödött a félelem, hogy az amerikai gazdaság talpra állása hosszabb időt vesz majd igénybe. Az ingatag munkaerő-, és ingatlanpiaci adatok után a jegybank elnöke ismerteti észrevételeit.

A munkaerő- és az ingatlanpiac által küldött figyelmeztető jelzések nyomán pénteken megszólal a nyilvánosság előtt Ben S. Bernanke, az amerikai központi elnöke, aki várhatóan ismertetni fogja a banknak egy újabb recesszió elkerülése érdekében teendő intézkedéseit - közölték az amerikai lapok csütörtökön.

Az amerikai gazdasági kilátások elbizonytalanodására utal az is, hogy a Martha's Vineyardon nyaraló Barack Obama elnök szerdán hosszas telekonferencia-beszélgetést folytatott gazdasági stábjának tagjaival - jelentette csütörtökön a The New York Times. A tanácskozáson részt vett Timothy F. Geithner pénzügyminiszter, Christina E. Romer, a gazdasági tanácsadók tanácsának elnöke és Lawrence E. Summers, a Fehér Ház nemzetgazdasági tanácsának igazgatója.

A Fehér Ház által kiadott közlemény szerint a gazdasági stáb tájékoztatást adott a gazdasági növekedés érdekében teendő lépésekről, egyebek között a kisvállalkozások számára nyújtandó támogatásokról, valamint a középosztály adókedvezményeinek kiterjesztéséről.

A lap szerint az elnök mérlegelt egy, a közlekedés és az infrastruktúra állami és magántőke bevonásával történő fejlesztésével kapcsolatos kezdeményezést is. Ben Bernanke egyébként a Fed éves szimpóziumán, a wyomingi Jackson Hole-ban fog felszólalni pénteken.

MTI