2017. június 16. 12:15

Vasárnap jön az apák napja, a KSH kidobott pár érdekes statisztikát.

Június 18-a, azaz most vasárnap az apák napja. E jeles napot először 1910-ben, az Amerikai Egyesült Államok-ban ünnepelték: a kezdeményezéssel Sonora Smart Dodd saját édesapja, a hat gyermekét egyedül felnevelő William Jackson Smart iránti tiszteletét szerette volna kifejezni. Magyarországon minden június harmadik vasárnapján ünnepeljük az apák napját, a KSH most ennek örömére „Férfiak apaszerepben” címmel egy négy részből álló infografikát készített.

Az első ábrából- mely sajnos nem valami friss adatokkal dolgozik - például az a meglepő tény derül ki, hogy az előző évtized végén a családjukkal élő apák, bár egy nap összességében több időt töltöttek a gyerekükkel, mint egy vagy két évtizeddel előtte, ahelyett, hogy arányaiban felzárkóztak volna az anyákhoz, inkább leszakadtak. A nyolcvanas évek végén az anyukák ugyanis még átlag 48 perccel töltöttek többet a gyerekkel, mint az apák, és ezt kicsit több mint tíz év alatt sikerült is lefaragni 39-re, de 2009-10-ben a difi már nagyobb volt, mint a rajtkőnél: 57 perc.

Gyerekét egyedül nevelő apából tavaly 72 236 volt, akik 73,6 százaléka egy gyerkőcöt istápolt. A skála másik végén négy vagy még annál is több kicsi van otthon, velük a fenti halmaz 1 százalékának kell elboldogulnia.

Magyarországon egy hetet maradhat otthon az apa, amikor megszületik a gyereke. Ezzel Európában a 18. helyen tanyázunk, az első helyezett francia apák 28 héttel vitték el az aranyat - igaz, ott az anyák is csak 42 hétig maradhatnak otthon, míg ez nálunk 160 hetes időtartam.

Végül sajna megint egy pókhálós adattal kell megelégednünk: 2011-ben átlag 2,12 gyereket terveztek az apák, míg a kicsit kevésbé mohó anyák 2,09-et (persze apu könnyen beszél, nem neki kell szülnie). Ezzel Európa középmezőnyében voltunk. A legkevesebb gyerkőcöt hat éve az osztrákok tervezték - az apák 1,78-at, az anyák 1,87-et -, a legtöbbet a ciprusiak - az apák 2,74-et, az anyák 2,79-et

2011 óta persze rengeteg kidobott pelenka lefolyt már a Dunán, és csak így sejtésre, például az unalomig sulykolt brüsszeli sorosmigráns-veszély miatt csökkenhetett a gyerekvállalási kedv, viszont jövőre meg valamelyest valószínűleg nőni fog, a kormány "azé a Föld, aki teleszüli" programjának köszönhetően. Pedig amúgy az a szép csengése ellenére nem nyújt majd sok anyagi segítséget a szülőknek, és mint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elmondta nekünk: a kormány nem is különít el rá pénzt.

Na de ettől függetlenül boldog apák napját vasárnapra!

mfor.hu