2017. június 15. 06:01

Pedig a piac által vártnak megfelelően emelte a kamatot.

Szerdán ugyan a piac által várt mértékben emelte a kamatot,  ugyanakkor adós maradt azzal, hogy mikortól kezdődik a jegybankmérleg csökkentése. A Fed 25 bázisponttal 1,25 százalékra emelte az irányadó kamatot, amit hat hónapon belül ezzel már harmadszor növelt.

A decemberi volt a Fed első kamatemelése egyéves szünet után, majd az idei második kamatdöntő ülésén, márciusban emelte további 25 bázisponttal az irányadó kamatot 1,00 százalékra, ami szerdán 1,25 százalékra nőtt.

Az előző, május eleji kamatdöntő ülés jegyzőkönyve szerint a testület úgy látta, hogy "még az idén" elkezdődhet a Fed 4500 milliárd dolláros kötvényállományának csökkentése. A jegyzőkönyv szerint a csökkentést "fokozatosan és kiszámíthatóan" kell végrehajtani.

A szerdai kamatüléstől sokan azt várták, hogy a Fed pontosan kijelöli a kötvényállomány csökkentésének a menetrendjét. Sokan pedig úgy vélték, hogy a startpisztoly is eldördül, azonnal beindítják a folyamatot. Ez azonban elmaradt, a piac szereplői pedig bizonytalanságban maradtak.

A szerdai kamatdöntés után megkérdezett elemzők többsége úgy foglalt állást, hogy fontosabb a jegybankmérleg csökkentése, mint a kamatemelés. A megkérdezett szakértők nagyobbik része szerint azzal, hogy elmaradt a kötvényállomány csökkentésének elindítása, most arra számítanak, hogy a végrehajtás üteme drasztikus lesz, és hogy szeptemberben minden bizonnyal gőzerővel beindul a folyamat.  Ezzel egy időben a szakértők nagyobbik része már nem számít szeptemberi kamatemelésre, szerintük a legközelebbi emelés  decemberben lesz.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.