2008. március 28. 12:49

Magyarország, a térség "egykori csodagyereke" ma vánszorog, kormányát kijátssza az ellenzék, gazdasága szklerotikus állapotban van, lakossága pedig dühös, áll a The Economist pénteken megjelent, "Magyar zűrzavar" címet viselő elemzésében .

A tekintélyes londoni lap felidézi, hogy a népszavazáson a résztvevők 80 százaléka elutasította a vizitdíjat és a kórházi napidíjat, holott ezek elenyésző összegek. Ennek ellenére a díjak olyan felháborodást váltottaki ki, mely 50 százalék fölé emelte a részvételt a népszavazáson.

A szegénység és a több évtizedes állami gondoskodás miatt a magyarok nem szívesen fizetnek ismét olyan szolgáltatásokért, amelyeket adójukkal egyszer már finanszíroztak, áll a cikkben.

A The Economist szerint az eredmény "a Fidesz diadala". Az ellenzéki párt "nagyot hasított a kormányzó szocialisták szavazótáborából is"; a díjakra 3,3 millió választó mondott nemet, csaknem egymillióval több, mint ahányan 2006-ban a Fideszre szavaztak.

A másik probléma a cikk szerzői szerint, hogy a magyar adóterhelés a legmagasabb az egész régióban, az alkalmazottak mintegy 20 százaléka fizeti az adóbevételek négyötödét. Más londoni elemzők ugyanakkor nem pártolják a magyar adócsökkentés ötletét, a Standard & Poor's legutóbbi leminősítésekor például a 2009-re tervezett adócsökkentéseket is azzal indokolta, hogy a magyarok bizalma csökken a kormányzati reformok iránt.

Az Economist cikke szerint ugyankkor vannak pozitívumok is a magyar gazdaságban: az államháztartás hiánya jelentősen csökkent tavaly, idén is tovább eshet. Ugyankkor a lap szerint a kezdeményezés már a Fidesz kezében van, mivel elvesztek a reformokba vetett remények a lakosság körében.

A magyar politikusok "azt teszik, amihez a legjobban értenek": rövid távú előnyökért perlekednek, miközben a szerkezeti problémákkal nem foglalkoznak. Mindeközben az egykor hátul kullogó, mára sztárreformerré előlépett Szlovákia akár már jövőre az euróövezet tagja lehet, Magyarország viszont legkorábban 2014-ben csatlakozhat, fejeződik be a The Economist helyzetértékelése.

MTI/Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.