2017. szeptember 15. 15:48

Több mint 1,1 millióan menekültek el az erőszakhullám elől a Közép-afrikai Köztársaságban - közölte pénteken az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

A különböző fegyveres csoportok harcai miatt több mint félmillió ember menekült külföldre, további 600 ezren pedig az országon belül kényszerültek elhagyni otthonaikat, s ez rekordnagyságú menekültet jelent a konfliktus 2013-as kitörése óta.
   
Miközben a Közép-afrikai Köztársaság lakosságának legalább egyötöde elmenekült otthonából, a világszervezet békefenntartóinak és a helyi a biztonsági erőknek egyre növekvő gondot jelent az erőszak megfékezése - olvasható az ENSZ múlt héten közzétett jelentésében.
   
A Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) szerint az ország szinte minden második állampolgára, vagyis több mint 2,2 millió ember segélyre szorul. Ugyanakkor az olyan segélyszervezetek, mint az Orvosok Határok Nélkül (MSF) vagy a Plan International felfüggeszteni kényszerültek tevékenységüket az elmúlt hónapokban, mivel a milíciák kifosztották helyi épületeiket, megtámadták dolgozóikat, és rajtaütöttek egészségügyi létesítményeiken.
   
A Közép-afrikai Köztársaságot a humanitárius dolgozókra nézve a legveszélyesebb országok között tartják nyilván. Csak az idén mintegy 200 támadást regisztráltak ellenük - közölte Joseph Inganji, az OCHA helyi igazgatója a múlt hónapban.
   
A világszervezet pénzügyi nyomonkövetési szolgálata (FTS) szerint a közép-afrikai államnak szánt humanitárius segély alig egyharmadára van jelenleg fedezet, vagyis a tervbe vett 497 millió dollárból mindössze 148 millió áll rendelkezésre.
   
Andrej Mahecic, az UNHCR szóvivője figyelmeztetett: "A következmények katasztrofálisak lehetnek, amennyiben a növekvő szükséglet fedezésére nem állnak rendelkezésre további erőforrások".

2013-ban megbuktatták Francois Bozizé katolikus elnököt, és az országban a nagyrészt muszlimokból álló Szeleka lázadócsoport vette át az uralmat. A keresztény és muszlim milíciák közötti konfliktus már több ezer ember életét követelte.

MTI