<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

A Mol finomítói árrése annak ellenére csökkent idei második legalacsonyabb szintjére szeptemberben, hogy az olaj átlagára nem igen változott tegnapig.

Ahogy arról már többször írtunk itt az mfor.hu-n, az üzemanyagok árát számos tényező határozza meg és ezek közül csak az egyik a nyersolaj nagykereskedelmi ára. Ott van még ugyanis a finomító, a nagykereskedő és a kiskereskedő árrése is, meg persze az adók.

Az olaj ára júliusban zuhant az 50 dolláros szint alá és azóta – bár voltak kilengések – átlagosan 48 és 49 dollár között mozgott ez az érték. Az investing.com adatai szerint az augusztusi átlagár 48,36 dollár volt, míg a szeptemberi 48,54. Ha ezt korrigáljuk a dollár árfolyamával, akkor sem láthatunk elmozdulást, (augusztusban 13 536 forint hordónként, szeptemberben pedig 13 524).

Azóta erős drágulásnak indult a nyersanyag ára, de ez a szeptemberi állapotokon nem változtat.

A stagnálás fényében érdekes volt, hogy a Mol nagyot vágott finomítói árrésén szeptemberben, amely 9,4 dollár/hordóról 6,5 dollár/hordóra csökkent. Az ok ugyanakkor egészen prózai: a nyár elmúltával az alacsony olajárak miatt pörgő kereslet általában visszaesik, amely a kereskedelemben az árak csökkenésével jár együtt. A finomító árrés egyébként a régióban máshol is mérséklődött.

Az üzemanyagárak összetettségéből fakadóan sarlatánság lenne megmondani, hogy a 2,9 dolláros csökkenés a végfelhasználó árban hány forintot jelenthetett, illetve jelenthet még októberben, az azonban biztos, hogy az olaj és az üzemanyag árváltozása között még mindig elég széles a szakadék.

Ehhez ismét elővesszük frissített grafikonunkat, amelyen piros vonallal a Brent típusú olaj árát ábrázoltuk az MNB dollár középárfolyammal korrigálva, kékkel a benzin, zölddel pedig a gázolaj kiskereskedelmi árát. A bázis 2014 október elseje, a változásokat pedig százalékban adtuk meg.

Ahogy látható, a nyár magasságában szétnyíló olló az utóbbi hetekben sem záródott, bár azt hozzá kell tenni, hogy egy bizonyos szint alatt az üzemanyagok ára a fix adótartalom miatt sem csökkenhet nagyobb mértékben.

Olvassa el kapcsolódó anyagunkat arról, hogy mennyit spóroltunk eddig az alacsony üzamanyagárakon!

Az viszont egész biztos, hogy ha az olaj ára nem mozdul felfelé a következő hetekben, akkor a nyárhoz viszonyított alacsonyabb kereslet miatt nem kell komoly drágulástól tartanunk a kutaknál.

Szász Péter
mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.