<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A 90 napon túl nem teljesítő hitelek aránya (NPL) 2009 végén 7-10 százalék között lehet, a tőkemegfelelési mutató (TMM) azonban a mélyponton is meghaladná a 10 százalékot a Magyar Bankszövetség számításai szerint, ami a szervezet szerint mutatja, hogy a magyar bankok sokktűrő képessége jó.

A magyar bankrendszer stabil és egészséges, azon kevés bankrendszer közé tartozik, amelyet nem kellett megsegíteni az adófizetők pénzéből. Vannak ugyan - alapvetően a hitelezésből fakadó - veszteségek, s elképzelhető, hogy egy-két bank az idén veszteséges lesz, de ezt a korábban megképzett tartalékokból kezelni tudják - mondta Erdei Tamás, a bankszövetség elnöke hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

A likviditási gondokon már túl vannak a bankok, a refinanszírozási költségek ugyanakkor továbbra is magasak, aminek a hitelkamatokban is meg kell jelennie, csakúgy, mint az árfolyamváltozásoknak - mutatott rá. Kiemelte: a bankoknak érdekük, hogy az ügyfelekkel korrekt együttműködést alakítsanak ki, ugyanis tartós kapcsolatról van szó, s ha a kliens csalódik, az a bankoknak is káros.

Ha az ügyfél kooperatív, és csak átmeneti nehézségekkel küzd, a bankok különféle eszközökkel - például a hitelek átütemezésével - igyekeznek segíteni. Azoknak a megsegítése azonban, akik elveszítették fizetési képességüket, és belátható időn belül nem is javul a helyzetük, szociálpolitikai feladat - jelentette ki a bankszövetség első embere.

A "lakásmentő" csomag feltételeinek módosításától Erdei nem vár átütő hatást. A bankok által felajánlott megoldásokat eddig mintegy ötvenezren vették igénybe Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára szerint, míg az áthidaló kölcsönt július 28-i bevezetése óta 320-an.

A bankoknak a biztosítékokat a betétesek biztonsága érdekében érvényesíteniük kell - mondta a bankszövetség elnöke. Ismertette: alapvetően nem a banki, hanem a közüzemi tartozások miatt került sor árverésekre, amelyekbe a bankoknak be kellett csatlakozniuk, különben elveszítették volna követeléseiket.

A napirenden lévő szabályozási kérdésekről szólva az elnök elmondta: az elmúlt hetekben sok kérdésben sikerült szakmai kompromisszumra jutni, ezek közé sorolta a magatartási kódexet és a hitelintézeti törvény (Hpt.) kapcsolódó módosítását.

A fogyasztási hitelekre vonatkozó uniós direktívát csak a fogyasztási hitelekre alkalmaznák a bankok, a jelzáloghitelekre nem; az EU sem teszi ezt kötelezővé - mondta Erdei. A jegybank devizahitelezést korlátozó javaslatát illetően a Pénzügyminisztérium (PM), a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Magyar Bankszövetség megállapodott az alapelvekben, rövid időn belül elkészül a kormányrendelet tervezete - ismertette. A bankok a forinthiteleknél 75-80, az euróalapúaknál 60-65 százalékos LTV-t tartanak elfogadhatónak, az pedig szerintük a bankok felelőssége, hogy milyen kockázatot vállalnak fel. Erdei szerint közelednek a megállapodáshoz.

A bankok egyetértenek azzal, hogy az ügynöki tevékenységet szabályozni kell, mert a kialakult rendszer egészségtelen. Legyen szigorúan szabályozott, engedélyköteles az ügynöki munka, s visszavonható az engedély, ha valaki a feltételeket nem teljesíti - mondta Erdei, aki szerint pár napon belül elkészül a tervezet. Hozzátette: szeretnék, ha a szabályozás még az idén törvényi erőre emelkedne. A bankok támogatják a gyorskölcsönök esetében a teljes hiteldíj mutató (THM) maximálását is.

MTI/Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.