<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

Mintegy 1014 milliárd forint összegű szerződésről számoltak be a jegybank növekedési hitelprogramjának (nhp) második szakaszában részt vevő pénzintézetek október 2-ig; a hitelek 96 százaléka új hitel - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán honlapján.

Október elejéig 21 875 vállalkozás jutott hitelhez, több mint 35 ezer ügylet keretében. Az MNB megjegyzi, hogy az 1000 milliárd forint feletti részt a hitelintézetek az nhp+ konstrukció keretösszegének terhére vették igénybe. A még le nem járt ügyletek volumene 918,3 milliárd forintot tesz ki, míg a jelenleg ténylegesen kinn lévő - vagyis a múltbeli törlesztéseket, valamint a még le nem hívott hitelrészeket nem tartalmazó - hitelállomány 705,9 milliárd forint. A program második szakaszának igénybevétele idén január-szeptemberben 42 milliárd forinttal haladta meg a tavalyi év azonos időszakit.

Az nhp két szakaszában összesen több mint 26 ezer vállalkozás jutott finanszírozáshoz mintegy, 1715 milliárd forint összegben.

A második szakaszban létrejött 1014,1 milliárd forintnyi szerződés közel 96 százaléka új hitel. Ezen belül az új beruházási hitelek (és új lízingügyletek) részesedése 58, az új forgóeszközhiteleké 30, míg az európai uniós támogatások előfinanszírozására folyósított hiteleké 12 százalék.

A második pillérben (forint- és devizahitel-kiváltás) a meglévő beruházási hitelek kiváltására folyósított hitelek részesedése 68 százalék, míg a meglévő forgóeszközhitelek kiváltására folyósított hiteleké 32 százalék. A második pillérben folyósított hitelek közel 76 százaléka forinthitelek kiváltását, míg 24 százaléka devizahitelek kiváltását szolgálta.

Az első pillérben létrejött ügyleteken belül az új beruházási hitelek átlagos mérete 22 millió forint, az új forgóeszközhiteleké 57 millió, míg az EU-s hiteleké 30 millió forint volt. Az új beruházási hitelek szerződéses összeggel súlyozott átlagos futamideje 6,8 év, az új forgóeszközhiteleké 2,2 év, az EU-s hitelek esetében pedig 1,7 év, míg a második pillérben a meglévő beruházási hitelek kiváltására nyújtott hiteleké 6,7 év, a meglévő forgóeszközhitelek kiváltására nyújtott hiteleké 2,5 év. A nagybankok kihelyezéseinek mintegy felét teszik ki a beruházási hitelek, míg a kis- és közepes bankoknál, valamint a takarékszövetkezeteknél a hitelek túlnyomó többsége ilyen célú. Az EU-s hitelek nyújtásával főként a nagybankok és a takarékszövetkezetek foglalkoznak a programban. Vállalatméret szerint a mikrovállalkozások hitelfelvétele 76 százalékban új beruházási hitelekre irányul, míg a kisvállalkozásoknál 50, a közepes vállalkozásoknál pedig 43 százalék körüli az új beruházási hitelek részesedése.

Az ágazati eloszlást tekintve a mezőgazdaság, a kereskedelem, javítás és a feldolgozóipar ágazatok részesedése kimagasló, a hitelek közel háromnegyede ebbe a három ágazatba irányul.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.