<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Bár egyelőre még valamivel kevesebbet kapnak kézhez a románok minimálbérként, mint mi, már több mindenre futja belőle nekik.

A román minimálbér növekedési ütemét nézve már korábban is jeleztük: hamar eljöhet az az idő, amikor a román dolgozók magasabb minimálbért kaphatnak a magyarnál - hiába a látványos hazai megugrás. A legfrissebb statisztika részben megerősítette véleményünket, hiszen bár nominálisan még van némi előnyünk a románokkal szemben, vásárlóerő-paritáson számolva a keleti szomszédunknál dolgozók fizetésként kapott minimálbére többet ér, mint amennyit a magyar munkások bére ér.

Az Eurostat frissített statisztikája szerint az idén emelt, euróra átszámított magyar minimálbér 444,7 euró volt, ami - akárcsak 1 évvel ezelőtt - az ötödik legalacsonyabb a kötelező legkisebb bért meghatározó tagállamok sorában.

Mögöttünk szerepel

 • Lettország 430,
 • Románia 407,9,
 • Litvánia 400
 • és Bulgária 260,7 euróval.

2017-hez képest a magyar minimálbér 8,1 százalékos euróban számolt növekedése mindössze a 7. legmagasabb volt. Egy év alatt a legnagyobb emelkedés a román minimálbérnél történt, 48,1 (!!!) százalék, vagyis a korábbi években mutatott lendületes növekedési ütem idén is folytatódik. (Romániában idén lejben számolva is jelentős, 31 százalékos béremelés történt, tehát az ennél magasabb euróban mutatott növekedést az árfolyam-változás eredményezte). Ez alapján még nagyobb esélyt látunk arra, hogy akár már jövőre nominálisan magasabb lehet a román minimálbér a hazainál.

Hiszen miközben 2017-ben még 29 százalékos volt a magyar juttatás előnye a románéval szemben, idén ez már 9 százalékra mérséklődött, amit a mutatott felzárkózási ütemmel egy év alatt könnyen le tud dolgozni a keleti szomszédunk.

Nem több még, de már többet ér

Az Eurostat a minimálbéreket vásárlóerő-paritáson számolva is közzéteszi, mely alapján némileg jobban áll Magyarország. A 743,2 euró ugyanis a 8. legalacsonyabb, tehát egész közel vagyunk a középmezőnyhöz.

A magyarnál kevesebbet ér

 • a szlovák,
 • a horvát,
 • az észt,
 • a cseh,
 • a litván,
 • a lett
 • és a bolgár minimálbér.

Bár abszolút értékben alacsonyabb, az árszínvonal különbségének kiszűrésével vásárlóerő-paritáson számolva most már magasabb a román minimálbér a magyarnál, 808,6 euró. Ez azt jelenti, hogy

hiába kapnak kézhez kevesebbet a románok, az ottani alacsonyabb árszínvonal miatt már többet ér a magyarnál, több mindenre futja belőle.

Székely Sarolta
mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.