2018. február 2. 04:26

Bár egyelőre még valamivel kevesebbet kapnak kézhez a románok minimálbérként, mint mi, már több mindenre futja belőle nekik.

A román minimálbér növekedési ütemét nézve már korábban is jeleztük: hamar eljöhet az az idő, amikor a román dolgozók magasabb minimálbért kaphatnak a magyarnál - hiába a látványos hazai megugrás. A legfrissebb statisztika részben megerősítette véleményünket, hiszen bár nominálisan még van némi előnyünk a románokkal szemben, vásárlóerő-paritáson számolva a keleti szomszédunknál dolgozók fizetésként kapott minimálbére többet ér, mint amennyit a magyar munkások bére ér.

Az Eurostat frissített statisztikája szerint az idén emelt, euróra átszámított magyar minimálbér 444,7 euró volt, ami - akárcsak 1 évvel ezelőtt - az ötödik legalacsonyabb a kötelező legkisebb bért meghatározó tagállamok sorában.

Mögöttünk szerepel

 • Lettország 430,
 • Románia 407,9,
 • Litvánia 400
 • és Bulgária 260,7 euróval.

2017-hez képest a magyar minimálbér 8,1 százalékos euróban számolt növekedése mindössze a 7. legmagasabb volt. Egy év alatt a legnagyobb emelkedés a román minimálbérnél történt, 48,1 (!!!) százalék, vagyis a korábbi években mutatott lendületes növekedési ütem idén is folytatódik. (Romániában idén lejben számolva is jelentős, 31 százalékos béremelés történt, tehát az ennél magasabb euróban mutatott növekedést az árfolyam-változás eredményezte). Ez alapján még nagyobb esélyt látunk arra, hogy akár már jövőre nominálisan magasabb lehet a román minimálbér a hazainál.

Hiszen miközben 2017-ben még 29 százalékos volt a magyar juttatás előnye a románéval szemben, idén ez már 9 százalékra mérséklődött, amit a mutatott felzárkózási ütemmel egy év alatt könnyen le tud dolgozni a keleti szomszédunk.

Nem több még, de már többet ér

Az Eurostat a minimálbéreket vásárlóerő-paritáson számolva is közzéteszi, mely alapján némileg jobban áll Magyarország. A 743,2 euró ugyanis a 8. legalacsonyabb, tehát egész közel vagyunk a középmezőnyhöz.

A magyarnál kevesebbet ér

 • a szlovák,
 • a horvát,
 • az észt,
 • a cseh,
 • a litván,
 • a lett
 • és a bolgár minimálbér.

Bár abszolút értékben alacsonyabb, az árszínvonal különbségének kiszűrésével vásárlóerő-paritáson számolva most már magasabb a román minimálbér a magyarnál, 808,6 euró. Ez azt jelenti, hogy

hiába kapnak kézhez kevesebbet a románok, az ottani alacsonyabb árszínvonal miatt már többet ér a magyarnál, több mindenre futja belőle.

Székely Sarolta
mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.