2017. február 15. 04:31

Szinte az egész év folyamán gyanítani lehetett, hogy a Magyar Nemzeti Bank talán túlzottan is optimista a 2016-os gazdasági növekedést illetően. Ez mára szinte teljesen be is bizonyosodott.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Az előzetes adatok alapján úgy tűnik, hogy 2016-ban a magyar gazdaság szezonálisan és naptárhatással kiigazítva "mindössze" 1,8 százalékkal növekedett. Ez amellett, hogy a nagyobb elemzők várakozását is alulmúlta, azt is jelenti, hogy az ex-nemzetgazdasági miniszter által vezetett jegybank csúnyán mellé lőhetett. Az MNB elemzői részlege ugyanis egész évben kitartott a 2,8 százalékos növekedési prognózisa mellett, ami a tényadatnál 1 százalékponttal magasabb.

Az MNB mellett a kormány és a hozzá igen közel álló Századvég Gazdaságkutató is egyaránt 2,1 százalékos növekedést várt 2016-ra, de megegyező véleményen volt az Európai Bizottság is.

Ráadásul az MNB annak ellenére tartott ki sziklaszilárdan prognózisa mellett, hogy a negyedéves GDP-adatok rendre gyengeséget mutattak.

Rövid tőmondatokban felidézzük, hogyan is látták a jegybanknál a gazdaság várható teljesítményét.

2016 I. negyedév - Ebből még bármi lehet
A növekedés mértéke: 1,4 százalék
Az inflációs jelentésben így fogalmaztak:

"A Monetáris Tanács megítélése szerint az MNB Növekedéstámogató Programja, a lakásépítéseket ösztönző és az EU-források ütemes lehívását segítő kormányzati intézkedések által elérhetővé válik a 3 százalék körüli növekedés fenntartása."

2016 I-II. negyedév - Megjelentek a felhők
A növekedés mértéke: 1,8 százalék
Matolcsyék így látták az évet:

"A magyar gazdaság év eleji átmeneti lassulását követően a gazdasági növekedés érdemi élénkülésére számítunk."

2016 I-III. negyedév - Ezek már sötét felhők
A növekedés mértéke: 1,9 százalék
Matolcsyék kitartóak, pedig kisebb csoda kellene:

"2016 második felében folytatódik a hazai gazdaság dinamikus bővülése."

2016 I-IV. negyedév - Ezt már elengedték
A növekedés mértéke: 1,8 százalék

"Előrejelzésünkben az idei év végétől a gazdasági teljesítmény újbóli élénkülésére számítunk."

A jegybank ebből a helyzetből már csak a KSH segítségével tudna szépíteni, viszont ahhoz, hogy a tényadat közelítsen a 2,8 százalékhoz, jelentős revíziót kellene végrehajtania.

Székely Sarolta
mfor.hu