2012. március 16. 16:46

"Közeledett Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) álláspontja abban, hogy az egyeztetés fókuszában a gazdasági-pénzügyi kérdéseknek kell állniuk".

A nemzetközi szervezetekkel folytatott tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter az IMF-nél Reza Moghadammal, az IMF európai főosztályának igazgatójával, Willy Kiekens-szel, az IMF igazgatótanácsának tagjával és Christoph Rosenberggel, az IMF magyarországi tárgyalódelegációjának vezetőjével találkozott. Az egyeztetés arról folyt, hogy mikor és milyen feltételekkel lehet majd elkezdeni a tárgyalásokat az elővigyázatossági hitel-megállapodásról.

"Most, hogy egy kör lezárult az Európai Unióval folytatott egyeztetések során a kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatban, eljött az idő, hogy egyrészt azokkal a témákkal foglalkozzunk, amelyek túlmutatnak a kötelezettségszegési eljárás keretein, másrészt pedig, hogy ki tudjuk terjeszteni az egyeztetést azokra az intézményekre, amelyek nem részesei a kötelezettségszegési eljárásoknak, így az IMF-re és az Európai Központi Bankra" - hangsúlyozta Fellegi Tamás. 

"Az álláspontok jelentősen közeledtek. Azt tudom mondani, hogy feltétlen az egyetértés közöttünk abban, hogy egy gazdasági-pénzügyi csomagról folynak az egyeztetések, annak az előkészítéséről van szó, tehát az IMF sem érdekelt semmilyen olyan politikai természetű feltételrendszerben, ami akadályozza, hogy a tárgyalások a gazdasági-pénzügyi kérdésekben elkezdődjenek. Természetesen ez a mi álláspontunk" - mondta a miniszter. "Mi azt gondoljuk, hogy a feleknek egyértelműen a gazdasági, a gazdasági-kormányzási kérdésekre kell koncentrálniuk, és a jelen helyzetben úgy ítéljük meg, hogy a szükséges kompromisszumos lépések a kötelezettségszegéssel kapcsolatban megtörténtek, tehát a mi részünkről nincs akadálya annak, hogy a tárgyalások elkezdődjenek" - mondta Fellegi Tamás.

"Abszolút bízom a megoldásban. A magyar kormány elkötelezett, ezt világossá tettük az elmúlt időszakban, Magyarország nem húzza az időt, nem játszik 'török kártyát', ahogy itt, Washingtonban fogalmaznak, hanem teljesen egyértelműen arra törekszik, hogy a tárgyalások minél hamarabb elkezdődjenek és sikeresen végződjenek. Ez a piac érdeke, ez az ország érdeke, ez a lakosság, ez a magyar emberek érdeke" - hangsúlyozta Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter.

A "török kártya" kifejezés arra utal, hogy a török kormány korábban IMF-egyezmény lehetőségének lebegtetésével igyekezett javítani az ország tőkepiaci megítélésén, de hivatalosan sosem kérte a tárgyalások megkezdését.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.