Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A téli földgázvásárlások finanszírozására 300 millió dolláros (83 milliárd forint) hitelt nyújt az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) az ukrán Naftohaz földgázipari vállalatnak.

Az EBRD pénteki londoni bejelentése szerint az erről szóló megállapodást Berlinben írták alá a bank és az ukrán cég képviselői, Angela Merkel német kancellár és Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő jelenlétében. Közölte, hogy a hitelcsomag feltételei között szerepel a Naftohaz vállalatirányítási rendszerének átalakítását célzó reformprogram végrehajtása is. A Naftohaz az EBRD-hitelt hozzávetőleg 1,1 milliárd köbméternyi földgáz megvásárlásának finanszírozására használhatja. A vásárlások célja az ukrajnai stratégiai tározók feltöltése még a tél előtt.

Az EBRD a bank londoni székhelyének pénteki tájékoztatása szerint a hitel fejében elvárja, hogy a Naftohaz a vállalatirányítási rendszer reformja keretében hozzon létre egy felügyelőbizottságot független, szakirányú képesítéssel bíró igazgatókból, honosítson meg belső számviteli, korrupcióellenes és kockázatkezelő funkciókat, valamint olyan tulajdonosi és vállalatirányítási rendszert, amely összhangban van a legjobb nemzetközi gyakorlattal.

Az EBRD tájékoztatása szerint Natalija Jareszko ukrán pénzügyminiszter szuverén garanciavállalási megállapodást is aláírt a bankkal a hitelcsomag fedezetére. Natalija Jareszko a bank pénteki londoni beszámolója szerint a hitelszerződés aláírása után kijelentette: a megállapodás jelentős lépés a folyamatos földgázszállítás biztosítására az idei télen.

Az EBRD-hitelprogram keretében Ukrajna az európai piacon vásárolhat földgázt az Európai Uniót és Ukrajnát összekötő interkonnektor-rendszeren át, az ellenirányú áramlás technológiájával. A földgáz vásárlására az EBRD szabályainak megfelelő közbeszerzési pályázatot kell kiírni. Az EBRD pénteki tájékoztatása szerint máris több globális földgázipari csoport jelezte érdeklődését az előminősítési eljárás során. A beszerzési pályázatra azokat a szállítókat hívják meg, amelyek az előminősítési eljáráson megfeleltek.

Az EBRD a szállítási szerződéseket megkötő beszállítóknak közvetlenül fizet majd a Naftohaz beszerzései után kiállított számlák ellenében. Az EBRD-program központi eleme egy három évre szóló rulírozó - vagyis folyamatosan megújuló - hiteleszköz, amelynek alapján a Naftohaz a törlesztett földgázvásárlási hitelt a csomag keretének erejéig újból és újból felveheti a következő három évben, és ebből ismét fedezheti a tél beállta előtti vásárlásokat.

Az EBRD a legnagyobb egyedi külföldi befektető Ukrajnában. A közép- és kelet-európai átalakulás pénzügyi támogatására 1991-ben létrehozott londoni bank  a szeptemberi állapot alapján eddig összesen 11 milliárd euró értékben vállalt finanszírozást 346 ukrajnai fejlesztési programra.
 

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.