2008. április 9. 07:39

Recesszióba süllyedt az amerikai gazdaság - jelentette ki Alan Greenspan, az amerikai jegybank, a FED volt elnöke kedden egy tévéinterjúban.

"A recesszió kellős közepén vagyunk" - fogalmazott Greenspan a CNBC tévécsatornának, ugyanakkor azt szerinte is nehét megítélni, emnnyire mély a válság. Vasárnak a spanyol El Pais című lapnak ellenkezően nyilatkozott Greenspan, akkor még úgy vélte, hogy nincs recesszió, de ötven százaléknál nagyobb az esélye, hogy lesz. Akkori értékelése szerint még nem tapasztalható a megrendelések meredek csökkenése vagy a munkanélküliség nagy növekedése, amelyek a gazdaság intenzív gyengülésére utalnának.

A jegybank volt elnöke elutasította azokat a vádakat, melyek szerint az ő elnöklése is hozzájárult ahhoz, hogy most ilyen helyzetben van az amerikai gazdaság. Szerinte nem a kamatok alacsonyan tartása okozta a válságot , az ingatlanárak attól függetlenül is emelkedtek volna. A Fed Greenspan irányítása alatt a 2000. év végi 6,5 százalékos irányadó kamatot 2003 közepére 1 százalékra csökkentette. A kritikák szerint a bank túl sokáig és túl alacsony szinten tartotta a kamatot.

"A másodlagos piac problémája a befektetők téves ítéletében gyökerezik" - szögezte le Greenspan. Szerinte a kevésbé biztonságos jelzáloghitelekre épített származékos alapok létrehozásának folyamata azért dőlt be, mert a papírokról kiderült, hogy hibásan árazták be.

MTI/Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.