2008. április 9. 07:39

Recesszióba süllyedt az amerikai gazdaság - jelentette ki Alan Greenspan, az amerikai jegybank, a FED volt elnöke kedden egy tévéinterjúban.

"A recesszió kellős közepén vagyunk" - fogalmazott Greenspan a CNBC tévécsatornának, ugyanakkor azt szerinte is nehét megítélni, emnnyire mély a válság. Vasárnak a spanyol El Pais című lapnak ellenkezően nyilatkozott Greenspan, akkor még úgy vélte, hogy nincs recesszió, de ötven százaléknál nagyobb az esélye, hogy lesz. Akkori értékelése szerint még nem tapasztalható a megrendelések meredek csökkenése vagy a munkanélküliség nagy növekedése, amelyek a gazdaság intenzív gyengülésére utalnának.

A jegybank volt elnöke elutasította azokat a vádakat, melyek szerint az ő elnöklése is hozzájárult ahhoz, hogy most ilyen helyzetben van az amerikai gazdaság. Szerinte nem a kamatok alacsonyan tartása okozta a válságot , az ingatlanárak attól függetlenül is emelkedtek volna. A Fed Greenspan irányítása alatt a 2000. év végi 6,5 százalékos irányadó kamatot 2003 közepére 1 százalékra csökkentette. A kritikák szerint a bank túl sokáig és túl alacsony szinten tartotta a kamatot.

"A másodlagos piac problémája a befektetők téves ítéletében gyökerezik" - szögezte le Greenspan. Szerinte a kevésbé biztonságos jelzáloghitelekre épített származékos alapok létrehozásának folyamata azért dőlt be, mert a papírokról kiderült, hogy hibásan árazták be.

MTI/Menedzsment Fórum