TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A jövő heti kormányülés előtt tartják a következő egyeztetést a közszolgálati a bérekről.

Már elkészültek a plakátok, holnaptól pedig közzé is teszi a bérkövetelések megerősítését segítő kampányanyagokat a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) - értesült az mfor. Az érdekképviseletnél eltökéltek, hogy a jogosnak gondolt követeléseik kiharcolása érdekében jövő hétfőtől a munkavégzés szabályainak megfelelő módon fogják ellátni a dolgukat az államigazgatásban dolgozók. Ez pedig oda vezet, hogy lassabb lesz az ügymenet: az állampolgárok azt fogják tapasztalni, hogy a korábbinál hosszabb időt vehet majd igénybe az ügyek intézése az állam szerveinél.

Betartják a munkavégzés szabályait 

Fontos, hogy nem munkalassító demonstrációról van szó. Az államigazgatási, önkormányzati dolgozókat képviselő szervezetnél azonban úgy látják, hogy a bérhelyzet javulása érdekében nyomást kell gyakorolni a munkáltatóra. Nem tesznek mást - mint arról korábban már beszámoltunk -, mint hogy betartják a foglalkoztatásra vonatkozó szabályokat, így például a 8 órás munkavégzésről szóló előírásokat.

Márpedig ha mindenki e szerint végzi majd munkáját az irodában, emelkedni fog a le nem zárt akták száma. Ma ugyanis csak túlórával kerülhető el, hogy az ügyek ne halmozódjanak fel - érvelnek a szakszervezetnél.

Az akció tehát jövő hétfőn indul, az MKKSZ-nél pedig folyamatos az érdekelődés az államigazgatási egységek részéről.

Vagyis arra kell számítani, hogy az államigazgatásban elterjedt szabadságos időszak végével, augusztus 20. után sem pörög majd fel annyira az ügyintézés, mint amihez korábban hozzászokhattak az ügyfelek.

Szintén a jövő héten tartják az újabb egyeztetési fordulót a kormány és az érdekképviseletek között az önkormányzati bérek rendezéséről. A Belügyminisztérium jelzése szerint augusztus 21. és 24. között tudják fogadni a szervezeteket. Ekkortájt térnek vissza a kormány tagjai a nyári pihenésről, az első kormányülésre várhatóan augusztus 24-én kerül sor.

Vagyis az egyeztető tárgyalások után foglalkozhat a kormány a béremelési javaslatokkal. E téren egyébként más-más elképzelések vannak: az önkormányzati ágazati szövetségek az úgynevezett fejpénzt növelnék, míg az MKKSZ szerint konkrét, írásban lefektetett garanciára van szükség, hogy a pénzt valóban a bérek emelésére fordítják.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.