3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem lesz szükség újabb kötvénykibocsátásra, a februári aukcióból és a PEMÁK-ból fedezhető az előtörlesztés az IMF-nek - nyilatkozta Borbély László András, az adósságkezelő vezérigazgató-helyettese a Gazdasági Rádiónak.

Az IMF kérésére a tartozást 3 pénzemben: amerikai dollárban, euróban és angol fontban teljesíti az ÁKK. Borbély László András azt mondta a Gazdasági Rádiónak adott interjújában: „az ehhez szükséges devizát már rendezték a kollégák és a Nemzeti Bank közvetítésével ki fog menni a kormányzatot illető rész, illetve a jegybank is előtörleszti a saját maga által felvett IMF-hitelt.”

Az ÁKK vezérigazgató-helyettes hozzátette, hogy az IMF-hitel előtörlesztésének időpontja annyiban fix, hogy erre a napra amúgy is volt egy esedékes részlet, tehát ehhez hozzákötik a fennmaradó részt. „A szükséges devizaforrás megvolt már, hiszen az év elején már megvalósítottuk azokat a deviza-kötvénykibocsátásokat, amelyekből az ez évi terv teljesült” – vázolta Borbély László András.

Az idei 5,1 milliárd dolláros deviza-kötvénykibocsátási terv úgy áll össze, hogy februárban egy piaci alapú, 4 milliárd dolláros kibocsátást hajtottak végre, és a Prémium Euróalapú Kötvény (PEMÁK) is „szépen fogy”. A PEMÁK-ból 1,7 milliárd euró az állomány.

Arra a kérdésre, hogy az esetlegesen nagyobb államháztartási hiány okoz-e gondot a finanszírozás terén, Borbély László András egy példával válaszolt. Ezek szerint, ha 2,7 helyett 2,9 százalékos a GDP-arányos államháztartási hiány, akkor ez 60 milliárd forintnyi pótlólagos forrást igényel, amelyet a jelenlegi piaci környezetben „gond nélkül be tud vonni” az ÁKK. A vezérigazgató-helyettes azt is megemlítette, hogy a jelenlegi tartalékok egyébként is elbírják az esetlegesen nagyobb államháztartási hiányt. 

A vezérigazgató-helyettes a lakosság állampapír-vásárlásairól is szólt. Szerinte soktényezős, hogy miért emelkedett ismét rekordszintekre az állampapír-vásárlás. Borbély László András azt mondta: „több pénze van láthatólag az embereknek, pedig azt gondolnánk, hogy ilyenkor inkább nyaralni mennek. A másik fontos tényező a csökkenő hozamok, amivel persze az állampapírok is lépést tartottak, de felismerték az emberek valószínűleg, hogy relatíve magas hozamokat lehet nagy biztonsággal elérni, de emellett az a vélekedésem, hogy a sajtó is nagyon sokat segített nekünk, mégpedig azzal, ahogy az Egészségügyi Hozzájárulás (EHO) kamatokra való kiterjesztését kezelte, tehát, hogy a plusz 6 százalék a forintalapú állampapírokra nem vonatkozik" - mondta Borbély.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!