3p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A novemberi magyarországi ipari termelési adatok arra vallanak, hogy a tavalyi negyedik negyedévben folytatódott és valószínűleg mélyült is a magyar gazdaság recessziója, az idén azonban az autóipari termelés várható felfutása stabilizálhatja a magyar ipari teljesítményt - jósolták az előzetes konszenzusnál sokkal gyengébb adatsor keddi ismertetése után londoni szakelemzők.

A KSH előzetes adatai szerint novemberben az ipari termelés értéke 6,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A londoni elemzői konszenzus 3,5 százalékos visszaesést valószínűsített éves összevetésben erre a hónapra.

Daniel Hewitt, az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó vezető elemzője a keddi adatismertetés utáni értékelésében annak a véleményének adott hangot, hogy a magyar ipari szektor most már egyszerre szenved a belső és a külső kereslet gyengeségétől.

A feldolgozóipari beszerzőimenedzser-index (BMI) múlt havi visszaesésével együtt ez arra utal, hogy a tavalyi negyedik negyedévben folytatódott a magyarországi recesszió. A Barclays ugyan változatlanul arra számít, hogy az idén stabilizálódik a magyar gazdaság teljesítménye, és a ház a 2012-re általa várt 1,4 százalékos GDP-mínusz után 2013 egészében 0,1 százalékos növekedéssel számol, Hewitt keddi értékelése szerint azonban a legutóbbi jelzőszámok lefelé ható kockázatot jelentenek ezekre a prognózisokra.

A Barclays vezető londoni elemzője a várható kamatpolitikai kihatásokkal kapcsolatban azt jósolta, hogy a magyar gazdaság gyenge teljesítménymutatói önmagukban indokolttá tehetik a további jegybanki kamatcsökkentéseket az idei első negyedévben.

Hewitt szerint ugyanakkor az elmúlt egy hónapban a forint teljesített a legrosszabbul a jelentősebb felzárkózó térségi valuták közül, 3,2 százalékot gyengülve az euróval szemben, és ha folytatódik az árfolyamgyengülés, az a Barclays közgazdásza szerint akár szünetet is eredményezhet a Magyar nemzeti Bank (MNB) jelenlegi enyhítési ciklusában. Hewitt szerint az MNB további monetáris politikájával kapcsolatban mindazonáltal jelentős a bizonytalanság, tekintettel a jegybank élén hamarosan esedékessé váló személyi változásokra.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai a novemberi ipari termelési adatok keddi ismertetése utáni kommentárjukban kiemelték, hogy a magyar feldolgozóipar novemberi beszerzőimenedzser-indexe - amelynek kibocsátási részmutatója meredeken, 5,8 ponttal 55,9-re emelkedett - ennél jobb teljesítményre utalt. A ház elemzőinek számításai szerint a magyar ipari termelés jelenleg - éves szintre kivetítve - 9,8 százalékkal elmarad a tavalyi harmadik negyedévi átlagtól.    

A JP Morgan szakértői közölték: a teljesítményadatok alapján azzal számolnak, hogy a magyar gazdaság recessziója a tavalyi negyedik negyedévben tovább mélyült. A ház az idei elő negyedévre stagnálást, a második negyedévre 0,5 százalékos GDP-növekedést valószínűsít.

A cég londoni elemzői kiemelték, hogy a magyar ipari termelés 20 százalékát adó autóipari szektorban az új Mercedes-gyár révén folytatódik a termelés felfutása. A JP Morgan közgazdászainak várakozása szerint a magyar ipar várható idei kilábalásának fő hajtóereje az autószektor lesz, tekintettel arra, hogy a Mercedes-üzem az idén eléri teljes kapacitását, és az Audi-gyár bővítése is hozzájárul a termelésnövekedéshez az év közepétől.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!