2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ma Magyarország legnagyobb gondja a gazdasági növekedés hiánya, a növekedéshez pedig kiszámíthatóság, hitelesség, stabilitás és bizalom kell - mondta Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke egy konferencián kedden Budapesten.

A Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) által szervezett konferencián a jegybank előző elnöke hangsúlyozta: a mindenkori kormányzás fő célja a gazdasági növekedés, a kivívott eredményeket, azaz az adósság csökkentését és a hiány tartását is veszélyezteti a növekedés hiánya. Jelenleg a magyar gazdaság potenciális növekedése nulla közeli - tette hozzá Járai Zsigmond.

A költségvetésnek ugyanis rengeteg stabil és inflációt követő folyamatos kiadása van, s ha a növekedésből származó bevételek nem emelkednek, akkor a pénzügyi stabilitás is veszélybe kerülhet, illetve újabb kiigazításokra lehet szükség - magyarázta az MNB korábbi elnöke. Gazdasági növekedés elképzelhetetlen a pénzügyi közvetői rendszer szerepének újraértékelése nélkül - figyelmeztetett előadásában. "A bankok, a biztosítók és a tőzsde a magángazdaság lelke, ha ezeket visszaszorítjuk, a gazdasági növekedés fullad le" - tette hozzá.

Járai Zsigmond szerint egy az IMF-fel kötött megállapodás nemcsak évente csaknem 100 milliárd forint kamatmegtakarítást jelentene az országnak, hanem stabilizációs szerepe is lenne, illetve biztosítást jelentene a bankszektor és a vállalati szektor számára. "Egy ilyen megállapodást nekünk kellene kezdeményezni, mivel az IMF most nem tart egy Magyarországtól induló dominóhatástól, mint 2008-ban, amikor a válság mélyén létrejött a megállapodás, ráadásul most nem kívánja hitelesíteni a magyar gazdaságpolitikát. De ésszerű kompromisszumot lehetne kötni" - fogalmazott. Véleménye szerint egy ilyen kompromisszumra azért is szükség lenne, mert idén megközelítőleg 6 milliárd eurónyi finanszírozási forrást kell bevonni, s ezt az összeget olcsóbban és könnyebben lehetne megszerezni IMF-megállapodás esetén.

Járai Zsigmond felhívta a figyelmet arra, hogy a növekedés szempontjából nagy reményeket nem szabad fűzni az új jegybankelnök személyéhez, hosszabb távon a magyar gazdaság iránti bizalom erősítését segítheti a jegybank új elnöke, s a kormány-MNB viszony javulása. A jelenlegi 33-34 milliárd eurós devizatartalék bizonyára csökkenthető lenne, ha létrejönne egy megállapodás az IMF-fel - jelezte Járai Zsigmond.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!