3p

Magyarországnak jövőre be kell lépnie az euróövezeti tagság előtt kötelező ERM-2 árfolyamrendszerbe ahhoz, hogy a mostani kormány a 2014-es választások idején a maga javára használhassa ki az euróövezeti csatlakozás előnyeit - áll az egyik vezető londoni befektetési ház friss elemzésében, amely szerint ugyanakkor az euróövezeti válság nem teszi könnyűvé a csatlakozási folyamatot.

A Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML)  bankcsoport londoni befektetési részlegének heti felzárkózó piaci helyzetértékelése szerint, ha Magyarország 2011-ben nem lesz tagja az ERM-2-nek, akkor még akár  négy további  évet is csúszhat csatlakozása az árfolyamrendszerhez.  

A cég londoni elemzői szerint mindazonáltal a magyar kormány által meghirdetett gazdasági akcióterv - ha végre is hajtják - növeli Magyarország eurócsatlakozási esélyeit. Jóllehet a következő évtized jelentős része rámegy majd arra, hogy a magyar államadósság-ráta visszasüllyedjen a maastrichti feltételrendszerben szereplő 60 százalékos felső tűréshatárra, azonban a csatlakozási elbírálás során általában már a lefelé tartó adósságpályát is elfogadják elégséges feltételként - írták a BoA-ML szakértői.

A ház kiemeli, hogy 2011-re a magyar kormány még nem kötelezte el magát államháztartási deficitcél mellett, de az elemzés szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a készenléti egyezmény meghosszabbítása fejében valószínűleg elvárja majd a GDP-arányos hiány további csökkentését 3 százalékra, vagyis a maastrichti kritériumokban megszabott felső határra. Ha ez a hiány jövőre teljesül, az az államadósság-ráta gyors süllyedését eredményezné - áll a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzésében.

A ház szerint ugyanakkor az euróövezet saját pénzügyi válsága önmagában is akadály a csatlakozási folyamat előtt. A cég citybeli elemzői úgy vélik: jelentős haladást kell elérni az euróövezeti "periféria" problémáinak megoldásában, mielőtt bármelyik kelet-közép-európai ország ERM-belépése reális lehetőséggé válna. Mindez nagyobb kockázatot jelent a gyors euróövezeti csatlakozásra, mint az, hogy Magyarország milyen gazdaságpolitikát folytat - áll az elemzésben.

Más nagy londoni házak is hasonló következtetésre jutottak korábbi elemzéseikben. A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege nemrég például azt jósolta: a görög tapasztalatok nyomán az uniós pénzügyi hatóságok ezután már csak akkor járulnak hozzá új tagállamok euróövezeti csatlakozásához, ha a tagjelöltek "a második tizedesjegyig" teljesítik az összes maastrichti feltételt.

A BoA-ML londoni szakértőinek friss elemzése szerint ugyanakkor a magyar kormánynak is "ki kell még állnia a hitelesség próbáját". A magyar törlesztési képességgel kapcsolatos június eleji "szerencsétlen" kormányzati nyilatkozatok és "a Fidesz általános populista hajlama" ugyanis azt jelenti, hogy a kormánynak még "sok mindent kell bizonyítania" a piac számára - fogalmaznak a Bank of America-Merrill Lynch elemzői.

A cég szerint mindazonáltal a meghirdetett gazdasági akcióterv és az egyértelmű kötelezettségvállalás a 3,8 százalékos GDP-arányos idei államháztartási hiánycél mellett a konzervatív költségvetési pálya megteremtése felé tett, jó irányú lépés.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!