<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Július elsejével 25 százalékra emelkedik az áfa, nő az üzemanyagok, az alkoholtartalmú italok és a cigaretta jövedéki adója, az üzemanyagoknál pedig megszűnik a biotartalom szerinti adódifferenciálás. Utóbbiaknál ez konkrétan azt eredményezi, hogy ismét beköszönt a 300 forint feletti benzinár. A kiskereskedelmi áruházláncok azt állítják, hogy várhatóan nem építik be teljes mértékben termékeik árába az öt százalékos emelést.

Az általános forgalmi adó (áfa) általános kulcsa július 1-jétől 5 százalékponttal, 20-ról 25 százalékra emelkedik. Ez alól kivételt képeznek a tej és a tejtermékek, az ízesített tej, a gabona, a liszt, a keményítő vagy tej felhasználásával készült termékek, továbbá a távhőszolgáltatás, ezek esetében az adókulcs 18 százalék lesz.

A távhőszolgáltatás adókulcsa előbb július 1-jétől 25 százalékra emelkedik, leghamarabb augusztus 1-jétől lesz 18 százalék. Ennek oka, hogy a távhő kedvezményes áfakulcs alá sorolását az Európai Bizottságnak előzetesen engedélyeznie kell.

A tej ára csökkenhet, a margariné emelkedik


A 18 százalékos kulcs alá tartozik júliustól a tej (ideértve a sűrített tejet, illetve a cukrot vagy más édesítőanyagot tartalmazó tejet, a laktózmentes tejtermékeket is, míg az anyatej továbbra is mentes az adó alól), a tejszín, a tejföl, az író, az aludttej, a joghurt, a kefír, a vaj, a sajt, a túró, a nem cukorral, hanem valamely más ízesítőszer (például növényi adalékok, kakaó) hozzáadásával előállított ízesített tej (például a vaníliás, kakaós, karamellés tej, a szójatej), a tejpor. Az úgynevezett reggeli italok és a margarin áfája viszont 25 százalék lett.

Az új, kedvezményes kulcs terheli a kenyeret és az egyéb pékárukat is, vagyis 18 százalékos kulccsal adózik a kenyér (ideértve a cukor-, tejzsír-, szaharóz-, glukóz- és gluténmentes fajtákat is), a kétszersült, a pirított kenyér, a kifli, a zsemle, a gabonapehely, a pászka és egyes ostyatermékek, a kakaós csiga. (A mézeskalács áfája viszont 25 százalékra nő.)

Mi lesz az áthúzódó elszámolásokkal?

Az időszakos elszámolású ügyletek esetében, azon elszámolási időszaknál, amely 2009. július 1-jét megelőzően lezárul, még a 20 százalékos mértéket kell alkalmazni, függetlenül attól, hogy a fizetés esedékessége később van. Elsődleges jogügyletek esetében a 2009. július 1-jét megelőzően fizetett előlegek 20 százalékos áfakulccsal adóznak, a 25 százalékos adó csak az előleggel csökkentett vételárrészt terheli.

Ha az ellenértéket elszámolási időszakonként fizetik meg, akkor a 2009. július 1-je előtt lezáruló elszámolásokra - például távközlési szolgáltatásnál - kizárólag a 20 százalékos adómértéket lehet alkalmazni, akkor is, ha fizetni csak június 30. után kell. A június 30. utánra áthúzódó elszámolásoknál - például bérleti díj esetén - szintén 20 százalék lesz az áfa, ha a fizetési esedékesség július 1-je előttre esik.

A június 30-a utánra áthúzódó elszámolások - például az elektromos áram díjának - áfája abban az esetben megosztottan 20 és 25 százalék, ha kifizetésük június 30-át követően esedékes, mégpedig olyan arányban, amilyen arányban az áthúzódó időszak naptári napjai július 1-je előttre és utánra esnek. 

Benzin: plusz 18-19 forint/liter

Az üzemanyagok (az ólmozott és az ólmozatlan benzin, a petróleum, valamint a tüzelő-, a fűtőanyag és az üzemanyag célú gázolaj) jövedéki adója ezer literenként egységesen 5500 forinttal emelkedik.

Konkrétan ez azt jelenti, hogy a gázolaj és a 95-ös benzin jelenlegi 267, illetve 290 forintos kiskereskedelmi átlagárát 18-19 forinttal növeli az 5 százalékpontos áfa-, illetve az ezer literenként számított jövedéki adóemelés, s ezzel ismét beköszönt a 300 forint feletti benzinár.

Az alkoholtartalmú italok jövedéki adója 6-7 százalékkal nő július 1-jétől. Az alkoholtermékek jövedéki adója a jelenlegi 236 ezer forintról 251 ezer forintra, a bérfőzésben előállított gyümölcspálinka adója a mostani 118 ezerről 125 500 forintra, a söré 540-ről 575 forintra, az egyéb boré 8 ezerről 8550 forintra, a pezsgőé 12 200-ról 12 950 forintra, míg a köztes alkoholtermékeké 18 800-ról 20 100 forintra emelkedik.

Cigaretta: plusz 37 forint/doboz

A cigaretta tételes adója ezer szálanként 140 forinttal nő. A jövedékiadó-minimum mind a cigaretták (5,4 százalék), mind pedig a fogyasztási dohányok (10,7 százalék) esetében növekedik. Ennek következtében az ezer szálankénti cigaretta adóminimum 15 175 forintról 16 ezer forintra, míg a fogyasztási dohány és a finomra vágott fogyasztási dohány esetén a kilogrammonkénti adóminimum 6070 forintról 6720 forintra emelkedik.

Tételesen lebontva ez azt jelenti, hogy a legnépszerűbb termékkategóriába tartozó cigarettáknál mintegy 37 forinttal nő egy doboz ára, mondta korábban Patai András, a Magyar Dohányipari Szövetség (MDSZ) elnöke.

Az MTI-nek egy iparági gyártó úgy nyilatkozott: az adóemelés nem tudja majd az elvárt költségvetési bevételeket hozni, és a feketepiac is bővülhet az intézkedések miatt. A gyártók ugyanis nem tudnak elviselni ekkora terheket, és figyelembe véve, hogy jelenleg 74 százalék a cigaretta adótartalma, a gyártó cégek valószínűleg a fogyasztókra hárítják a többletterhet - hangsúlyozta a gyártó cég képviselője.

A Tesco szerint nem lesz burkolt plusz emelés 


A drágulás azonban nem feltétlenül lesz az áfanövekedéssel egyenlő mértékű. Erre utal, hogy az MTI által megkérdezett cégek szerint a kiskereskedelmi áruházláncok várhatóan nem építik be teljes mértékben termékeik árába az öt százalékos emelést.

Hackl Mónika, a Tesco szóvivője szerint számos terméknél megpróbálják az áfa emelése előtti szinten tartani az árakat, így azok általában nem emelkednek az adóemelés előttinél magasabb szintre.

A szóvivő továbbá kizárta, hogy az áruházlánc az áfaemelésre hivatkozva burkolt, öt százalékosnál nagyobb áremelést hajtson végre valamely terméknél. Az új árakra az áruházlánc június 30-án este 11-órától reggel 6 óráig áll át, ezért ebben az időszakban a non-stop nyitva tartó áruházak is zárva tartanak.

Hackl Mónika úgy véli: a forgalom csökkenése az öt százalékos áfaemelésnél várhatóan kisebb lesz, ez azonban az egyes termékek piacán változhat.

A CBA szerint csökkenni fog a forgalom

Fodor Attila, a CBA áruházlánc kommunikációs vezetője szerint több termék beszállítóival is egyeztetnek az árak csökkentéséről annak érdekében, hogy ne a fogyasztók viseljék teljes mértékben az áfaemelés hatásait. Ennek eredményeként a CBA áruházaiban is lesz számos olyan termék, amelynek ára nem emelkedik az áfaemelés mértékével - fűzte hozzá.

A kommunikációs vezető hangsúlyozta: elsősorban az alapvető élelmiszerek árát nem kívánják jelentősen emelni, mivel az áfaemelés leginkább a legkisebb jövedelemből élőket terheli.

Fodor Attila szerint az áfaemelés hatására ismét forgalom-mérséklődéssel kell számolni, de ennek mértéke egyelőre nem jósolható meg. Megjegyezte: a gazdasági válság hatására általában a kisebb üzletekben tapasztalták a forgalom visszaesését, míg a nagyobbak nem veszítettek forgalmukból.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.