<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Egy rendeletmódosítás miatt minden parkolásnál szerencséért imádkozhatnak az autósok. Többé ugyanis már nem lehet utólag bemutatni a parkolójegyet.

A február 17-i fővárosi közgyűlésen tárgyalták a városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes, Szeneczey Balázs által előterjesztett módosítást, mellyel hatályon kívül helyezték a parkolójegy utólagos bemutatására lehetőséget adó részt.

Az eddigi szabályozás értelmében, ha az autós az ellenőrzés időpontjában rendelkezett érvényes parkolójeggyel, csak azt nem az előírásoknak megfelelően helyezte el, vagy az ellenőrzés időpontja és a fizetés érvényességének kezdő időpontja között nem telt el 5 percnél hosszabb idő, vagyis épp az ellenőrzés ideje alatt vette meg a jegyet, akkor lehetőség volt a parkolásüzemeltető ügyfélszolgálati irodájában bemutatni azt.

Az elfogadott módosítással ezt a két passzust (3 a) és b) pont) törölték ki a rendeletből (a kép jobb oldalán a módosítás, bal hasábban pedig az eredeti rendelet szövege olvasható).

Mindez tehát könnyen visszás helyzeteket szülhet, hiszen hiába van jegye az autósnak még a bírság kiszabásának időpontja előtt, semmit nem fog érni vele, nem lehet hol és kinek bemutatni azt. A gyakorlatban így, ha nem hipersebességgel intézi valaki a jegyvásárlást, minden szándéka, igyekezete, a meglévő és érvényes parkolójegy ellenére is fizetheti a bírságot.

A módosítás indoklásában elismeri az előterjesztő "a parkolójegy utólagos bemutatása lehetőségének megszüntetése várhatóan kedvezőtlenül érinti a gépjármű vezetőket".

"A Kúria Önkormányzati Tanácsának határozata szerint jelenleg a parkolójegyet korlátlanul lehet bemutatni, azaz a gépjármű üzembentartója az elsődleges (az ellenőrzéskor a szélvédőre helyezett) és a másodlagos (60 napon belül levélben megküldött) pótdíjfizetési felszólítást is figyelmen kívül hagyhatja, csak a közhegyző által kibocsájtott fizetési meghagyásnak kell ellent mondania és a parkolójegyet csak a bíróság előtt folytatott polgári perben kell bemutatnia. Ezen kívül a parkolójegyet nem csak havonta egyszer, hanem bármennyi alkalommal bemutathatja utólag".

Ezen határozat hatályba lépése óta az előterjesztés szerint egyre nagyobb arányban élnek vissza az autósok ezzel a lehetőséggel. A parkolójegyek utólagos bemutatása ugyanis az összes pótdíjazási eseményhez viszonyítva 10 százalékról 15-re emelkedett, és ez az előterjesztő szerint várhatóan tovább fog emelkedni - ezért is van szükség a lehetőség megszüntetésére. Az önkormányzatok ugyanis nemcsak bevételtől esnek el, de a kiadásaik is növekednek ezek miatt.

Persze, az esettel kapcsolatban azt is érdemes megjegyezni, hogy miután a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. átvette az önkormányzati cégektől a parkolási rendszert, egyre többen választják az sms-es parkolást, amivel csak az a gond, hogy információink szerint a bevétel megosztási aránya kedvezőtlen az önkormányzatok számára, akik így tervezett és jelentős bevételtől eshetnek el.

Mindenesetre érdekes változás, hogy az idei évi költségvetésben közterületi parkolási bevételek soron a tavalyi 800 milliós előirányzat után 20 százalékkal többet, 964,7 milliós bevételt terveztek. Azt azonban, hogy pontosan mi is fog ekkora növekedést eredményezni, nem részletezték. Az előterjesztés tárgyalásán így nem véletlenül merült fel a parkolásidíj esetleges emelése is a jegyzőkönyv szerint.

Székely Sarolta
mfor.hu