2011. április 15. 06:01

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter magyar-kínai gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztosként április 15. és 22. között Kínában tárgyal, a megbeszélések célja a kétoldalú gazdasági-kereskedelmi együttműködés fejlesztése, a magyar exportlehetőségek, valamint a munkahelyteremtő magyarországi kínai beruházások bővítése - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

Fellegi Tamás a közlemény szerint Hongkongban, Pekingben, és Shenzhenben folytat kormányzati szintű tárgyalásokat a kínai Kereskedelmi Minisztérium, a Külügyminisztérium, a Vasútügyi Minisztérium, a Közlekedési Minisztérium, a kínai Légügyi Hatóság, a kínai Központi Bank és számos nagyvállalat vezetőivel.

A megbeszéléseken a felek az infrastrukturális, elektronikai, informatikai és turisztikai fejlesztések, a kereskedelmi, pénzügyi, légiközlekedési, kutatás-fejlesztési, valamint kulturális és oktatási együttműködés további lehetőségeit térképezik fel. A miniszter ellátogat Csungkingbe is, ahol április 20-án megnyitja a helyi magyar főkonzulátus schengeni vízumkiadás körülményeit megteremtő új hivatali helyiségét. A képviselet és helyi partnereinek együttműködése nyomán kölcsönösen előnyös vállalati együttműködések, befektetési projektek jöhetnek létre Magyarország és Csungking, illetve Csungkingon keresztül az egész belső-kínai térség között. A vízumkiadás nyomán jelentősen emelkedhet a Magyarországra és Magyarországon keresztül Európába utazó turisták, üzletemberek, befektetők száma - olvasható a közleményben.

Fellegi Tamás a Huawei vállalat vezetőivel is egyeztet, és áttekintik az együttműködés kiszélesítésének további lehetőségeit. A telekommunikációs vállalat csütörtökön jelentette be, hogy az eddig teszt-jelleggel működő támogató-központját véglegesen Magyarországon telepíti le.

A magyar delegáció tagja Urbán Zoltán, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgató-helyettese, Pleschinger Gyula, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) vezérigazgatója, Szarvas Ferenc, a MÁV ZRt. vezérigazgatója és Mendelényi Dániel, a magyar-kínai gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztosság vezetője.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.