2017. január 9. 12:52

Megalapításuk óta 1,93 milliárd forinttal gyarapították vagyonukat a Pallas Athéné alapítványok - derül ki az általuk küldött közleményből.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A Pallas Athéné Alapítványok a biztonságos, felelősségteljes gazdálkodásuk eredményeképpen 1,93 milliárd forinttal gyarapították vagyonukat az alapításuk óta. Az alapítványok úgy tudták elérni a vagyonnövekedést, hogy több mint 4,6 milliárd forint értékben közel 850 oktatási, kutatási, tudományos pályázatot támogattak.

A vagyonelemek értéke a 2016. december 31-i állapot szerint az alábbiak szerint alakul: A Pallas Athéné Alapítványoknak juttatott összesen 266,4 milliárd forintnyi vagyonból a vagyon értéke 268,33 milliárd forint, a hat alapítvány és az általuk alapított gazdasági társaságok összességében

  • 157,63 milliárd forintot Magyar Állampapírban,
  • 20,68 milliárd forintot bankbetétben,
  • 73,12 milliárd forintot ingatlanban tart
  • és 16,9 milliárd forintot pedig vállalati kötvényekbe fektetett be.

A Magyar Nemzeti Bank a 2014. május 15-én közzétett Alapokmányában megfogalmazott Társadalmi Felelősségvállalás Stratégiájával összhangban hirdette meg a Pallas Athéné Közgondolkodási Programot. A program támogatása céljából hat, egymástól és az alapítótól független alapítvány kezdte meg a tevékenységét oktatási, tudományos és kulturális területen. Az MNB a hatályos jogszabályoknak megfelelően döntött az alapítványoknak juttatott vagyon mértékéről, amely az alapításkor együttesen 259,6 milliárd forint volt, valamint 6,8 milliárd forint értékű ingatlan.

Az alapítványok a formából adódó szabályozás miatt is kötelesek megőrizni a rájuk bízott vagyont. Azt nem költhetik el, csak befektethetik, és annak hozamát használhatják fel tevékenységük során. Az alapító által juttatott vagyont az alapítványok körültekintő kockázatvállalással kezelik oly módon, hogy biztonságos befektetéssel a lehető legmagasabb hozamot érik el. Az alapítványok kizárólag ezen befektetések hozamaiból gazdálkodhatnak, így tevékenységük hosszú évtizedeken át önfenntartható lesz.

mfor.hu