2008. április 7. 16:14

A Magyar Nemzeti Bank várakozása szerint tarthatónak látszik az inflációs cél elérése, amely 2009-re 3 százalék - erről Király Júlia, a jegybank alelnöke beszélt Nyíregyházán hétfőn, a Magyar Közgazdasági Társaság megyei szervezetének tisztújító közgyűlésén.

Jövőre elérhető a három százalék, sőt amennyiben meglesz az elképzelt 4 százalékos gazdasági növekedés, s közben a kereslet alakulása sem "szalad túl", valamint csökken az energia- és az élelmiszer ára, akkor akár kedvezőbb is lehet a mutató - mondta az MNB vezető tisztségviselője. A "kedvezőbb mutatót" 1,5-2 százalékban jelölte meg, de azt is megjegyezte, hogy ha a nemzetközi folyamatok továbbra is kedvezőtlenül alakulnak, 3 százalék fölötti is lehet az infláció.

Király Júlia szerint ahhoz, hogy a gazdaság egy nagyobb mértékű, 4 százalékot elérő növekedési pályára visszakerüljön, strukturális változtatásokra is szükség van. Ilyennek említette az adó- és közterhek mérséklését, valamint az állami kiadások további "lefaragását". Kifejtette, hogy a kiadások csökkentésénél "népszerűtlen intézkedéseknek" is előtérbe kellene kerülniük, így például szükség lenne a szociális és a családi támogatási rendszer "újragondolására".

Az MNB alelnöke a beruházások területén fordulatot vár 2009-ben, s ezt az európai uniós fejlesztési források "érkezésével" magyarázta. Azt mondta, hogy a brüsszeli források jelentősen megélénkítik az építőipar teljesítményét is, s a jövő év után 2010-ben ugyancsak folytatódik majd a kedvező fejlesztési trend.

A pénzügyi vezető 2009-ben jelentős növekedést vár a lakossági fogyasztásnál is, valamint szerinte javul a gazdaság szereplőinek alkalmazkodó képessége és "lassan korrigálódik a korábbi profit-visszaesés".

A Magyar Közgazdasági Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének küldöttgyűlésén újraválasztották a szerveződés nyírségi elnökét, Mádi Zoltánt, aki 1990-1994 között Nyíregyháza fideszes polgármestere volt, s jelenleg színházi gazdasági vezető. Az eddigi titkár Vass János, tíz év után viszont lemondott tisztségéről, s helyére a küldöttek Harsányi Tünde kereskedelmi banktisztviselőt választották meg.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.