2008. április 7. 16:14

A Magyar Nemzeti Bank várakozása szerint tarthatónak látszik az inflációs cél elérése, amely 2009-re 3 százalék - erről Király Júlia, a jegybank alelnöke beszélt Nyíregyházán hétfőn, a Magyar Közgazdasági Társaság megyei szervezetének tisztújító közgyűlésén.

Jövőre elérhető a három százalék, sőt amennyiben meglesz az elképzelt 4 százalékos gazdasági növekedés, s közben a kereslet alakulása sem "szalad túl", valamint csökken az energia- és az élelmiszer ára, akkor akár kedvezőbb is lehet a mutató - mondta az MNB vezető tisztségviselője. A "kedvezőbb mutatót" 1,5-2 százalékban jelölte meg, de azt is megjegyezte, hogy ha a nemzetközi folyamatok továbbra is kedvezőtlenül alakulnak, 3 százalék fölötti is lehet az infláció.

Király Júlia szerint ahhoz, hogy a gazdaság egy nagyobb mértékű, 4 százalékot elérő növekedési pályára visszakerüljön, strukturális változtatásokra is szükség van. Ilyennek említette az adó- és közterhek mérséklését, valamint az állami kiadások további "lefaragását". Kifejtette, hogy a kiadások csökkentésénél "népszerűtlen intézkedéseknek" is előtérbe kellene kerülniük, így például szükség lenne a szociális és a családi támogatási rendszer "újragondolására".

Az MNB alelnöke a beruházások területén fordulatot vár 2009-ben, s ezt az európai uniós fejlesztési források "érkezésével" magyarázta. Azt mondta, hogy a brüsszeli források jelentősen megélénkítik az építőipar teljesítményét is, s a jövő év után 2010-ben ugyancsak folytatódik majd a kedvező fejlesztési trend.

A pénzügyi vezető 2009-ben jelentős növekedést vár a lakossági fogyasztásnál is, valamint szerinte javul a gazdaság szereplőinek alkalmazkodó képessége és "lassan korrigálódik a korábbi profit-visszaesés".

A Magyar Közgazdasági Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének küldöttgyűlésén újraválasztották a szerveződés nyírségi elnökét, Mádi Zoltánt, aki 1990-1994 között Nyíregyháza fideszes polgármestere volt, s jelenleg színházi gazdasági vezető. Az eddigi titkár Vass János, tíz év után viszont lemondott tisztségéről, s helyére a küldöttek Harsányi Tünde kereskedelmi banktisztviselőt választották meg.

MTI/Menedzsment Fórum