2007. augusztus 14. 05:01

A lakossági banki szolgáltatások javítását célzó javaslatcsomagban a teljes körű lakossági hitelnyilvántartás (tlh) bevezetése, a bankváltás megkönnyítése, a hitelkiváltás, az egyoldalú szerződésmódosítás költségeinek mérséklése mellett egyebek között az uzsoraszerződések újraszabályozása is szerepel - derült ki a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón.

A kormányszóvivői tájékoztatón Gaál Gyula miniszterelnöki megbízott azt mondta: jogszabályi szinten definiálnák az uzsorakamat fogalmát, a költségvetési törvényben évente meghatároznák a jogszerűen kiköthető kamat felső mértékét, amit vagy abszolút értékben, vagy a jegybanki alapkamat függvényében állapítanának meg. A bankszövetség határozottan támogatja a javaslatot, mert a tisztább, átláthatóbb piac a hitelintézeteknek is érdekük - tette hozzá. A javaslatokat a kormány még nem hagyta jóvá, de a miniszterelnöki megbízott reményei szerint a csomag hamarosan a kabinet elé kerül.

A miniszterelnök tavaly ősszel kért fel független szakértőket arra, hogy készítsenek jelentést a lakossági pénzügyi szolgáltatások piacáról, és tegyenek javaslatokat a problémák megoldására. Az úgynevezett Várhegyi-bizottság jelentéséből adódó kormányzati feladatok koordinálásával a kormányfő az idén februárban Gaál Gyulát bízta meg. A miniszterelnök elé terjesztett javaslatcsomag széles körű szakértői egyeztetés után készült el.

Partnerként vesznek részt a bankok

Gaál Gyula elmondta: a javaslatok egy része a bankok önszabályozása keretében valósul meg, más esetekben jogszabály- módosítás szükséges a probléma megoldásához. A bankok önként vállalták például, hogy csatlakoznak ahhoz az uniós megállapodáshoz, amely meghatározza, milyen információkat kell a szerződéskötés előtt a hitelfelvevők rendelkezésére bocsátani (ilyenek például a hitelszerződésből való kilépés feltételei).

Vállalták azt is, hogy a hitelszerződés futamideje alatt nem változtatják meg az olyan eljárási típusú díjakat, mint például az előtörlesztési díj. A miniszterelnöki biztos emlékeztetett az elmúlt hónapok egyik ügyére, amikor az egyik hitelintézet élő szerződések esetében módosította a feltételeket.

A bankszámla nem lesz hordozható

A bankok egy bankváltási útmutató elkészítését is vállalták a felügyelettel közösen. A bankváltás során az egyik legnagyobb nehézséget a csoportos beszedési megbízások új számlaszámra való átirányítása okozza. Ha a kormány elfogadja a tervezetet, Gaál Gyula szerint az ügyfélnek elegendő lesz elmennie az új bankba, a többi már a hitelintézet dolga lesz, s az átirányítás akár egy nap alatt megvalósulhat. Ez azért is fontos, mert a csoportos beszedési megbízás adása sokszor feltétele például a hitelfelvételnek.

A bankszámla hordozhatóságát ugyanakkor a szakértők nagy többsége elvetette, mert az elérhető hozamhoz képest irreálisan magas költségekkel járna - derült ki. Egyébként, ha csatlakozunk az eurózónához, a számlaszám struktúrát is felül kell vizsgálni - derült ki. Más javaslatok megvalósítása jogszabálymódosítást igényel majd. Ilyen a lakáshitelekhez kapcsolódó állami támogatás hordozhatóvá tétele, vagyis, hogy az állami támogatású hiteleket is át lehessen vinni egyik banktól a másikhoz.

A javaslatcsomagban szerepel az elektronikus aláírás alanyi joggá tétele és ügyfél-azonosítóként való elfogadása is, ez esetben a szerződés aláírása miatt sem kellene bemenni a bankba.

Egyre nő az eladósodottság

A tlh létrehozását azzal indokolta a miniszterelnöki megbízott, hogy amikor a lakossági eladósodás gyorsan nő, s a magyar polgárok közel akkora mértékben fordítják jövedelmüket hiteltörlesztésre, mint a nyugati államokban, fontos, hogy itt is működjön egy olyan rendszer, aminek alapján megállapítható, mennyire hitelképes az ügyfél.

A kamatfelárban most a jó adósok is megfizetik a rosszak kockázatát, ám ha a tlh megvalósul, megvédi az ügyfelet attól, hogy erején felül terhet vállaljon - hangsúlyozta Gaál Gyula. A tlh védi a hitelnyújtókat és rajtuk keresztül a megtakarítókat is, lehetővé teszi továbbá, hogy a jó adósok kedvezőbb feltételekkel jussanak hitelhez - tette hozzá.

A teljes körű lakossági hitelnyilvántartásba egyébként valamennyi élő hitelszerződés adatai kötelezően bekerülnének, a negatív eseményekkel együtt, az ügyfél arról azonban dönthetne, hogy adatait a hitelkérelem elbírálásához lekérheti-e a bank. A törvényben szigorúan szabályoznák, hogy ki, milyen célra juthat hozzá a tlh-ból információkhoz. Az ombudsman továbbra sem támogatja a tlh létrehozását - derült ki -, ám a témával foglalkozó munkacsoport nagy figyelmet fordított az Alkotmánybíróság gyakorlatának áttekintésére, s úgy látja, van olyan megoldás, ami megfelel a szempontoknak.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.