2008. április 14. 06:49

Közel negyvenmilliárd forint mulasztási bírságot és késedelmi pótlékot szabott ki az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) tavaly, a szankciók összértéke az utóbbi években folyamatosan emelkedik - írja a Világgazdaság.

Az adóhatósági adatok híven tükrözik, hogy a szigor nemcsak az adóbevételek növekedésében, hanem a kirótt bírságok emelkedésében is megmutatkozik. A bevallások utólagos ellenőrzésének - vagyis a széles körű adóhatósági vizsgálatoknak - 50-60 százaléka bírság kiszabásával zárul, míg az egyes adókötelezettségekkel kapcsolatos ellenőrzések esetében ez az arány 10 és 14 százalék között mozog. Vagyis a "találati arány" jóval magasabb az átfogó vizsgálatoknál, mint a részterületekre összpontosító ellenőrzések esetében.

Érdekes adat, hogy tavaly több mint 227 ezer fizetési kedvezmény iránti kérelem futott be az APEH-hoz, szemben a 2006-os 135 ezerrel és a 2005-ös 153 ezerrel, ám ennek oka abban keresendő, hogy a múlt évben már az adóhatóság kezelte az illetékekkel kapcsolatos ügyeket is. Amúgy a kérelmek száma évről évre csökken - idézi a Világgazdaság az APEH ellenőrzési főosztályának vezetőjét.