2012 novemberében 6 százalékkal alacsonyabb volt a termelői árak növekedése októberhez képest, mint egy évvel ezelőtt, ugyanebben az időszakban. Az élelmiszerek drágulásának mértéke pedig 2012 decemberében novemberhez viszonyítva nem hogy nem emelkedett, hanem 0,1 százalékkal 7 százalékra mérséklődött, folytatva a növekedési ütem októberben kezdődött mérséklődését. E tendenciában nem várunk változást a következő év első hónapjaiban, közölte a VM.
A minisztérium szerint fontos tény, hogy az élelmiszerárak emelkedését világszerte leginkább befolyásoló gabonafélék világpiaci ára 2012 decembere óta 15 százalékkal csökkent, ami jó hír a hazai állattenyésztőknek és a fogyasztóknak egyaránt. A takarmányárak csökkenésével mérséklődhetnek az állattenyésztők költségei, amely természetesen pozitív kihatással lesz a húsáruk árának változására is, hiszen az alapanyagköltség egy-egy élelmiszer előállítási költségének átlagosan közel 60 százalékát jelenti.
mfor.hu