2008. december 4. 12:24

Csütörtökön a várakozásoknak megfelelően Patai Mihályt választották a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnökévé, azonban a rendkívüli közgyűlésen a kisrészvényeseknek voltak kifogásaik. Néhányan sérelmezték, hogy a többségi tulajdonos Bécsi Értéktőzsde nem egyeztetett a kisebbségi tulajdonosokkal a jelöltállítás előtt, ezért például a Magyar Nemzeti Bank (MNB) képviselője tartózkodott a szavazáson. Mfor.hu tudósítás.

Bár mindhárom jelöltet - Patai Mihályt, Mohai Györgyöt és Barlai Róbertet - nagy többséggel választották be a BÉT igazgatóságába a rendkívüli közgyűlésen, a szavazás előtt néhány kisrészvényes komoly kritikát fogalmazott meg a többségi tulajdonos Bécsi Értéktőzsde irányában.

Kevéssé átlátható tulajdonviszonyok

"Udvariatlan lépésnek tartjuk, hogy a jelöltállítás előtt nem történt egyeztetés a Bécsi Értéktőzsde részéről, így tartózkodunk a szavazástól" - hangzott el a vita csúcspontján az MNB képviselőjének a szájából.

A Concorde képviselője szintén aggályokat fogalmazott meg: szerinte nem elég átláthatóak a pesti börze tulajdonosi viszonyai; többek között azt sem tudták nyomon követni a kisrészvényesek, milyen ütemben emelte részesedését a Bécsi Értéktőzsde. Ehhez a véleményhez csatlakozott Korányi G. Tamás kisrészvényes is, aki szerint a tőzsdének példát kellene mutatnia a transzparenciából, ha már egyszer a tőzsdei cégektől átláthatóságot követel meg.

A kisebbségi tulajdonosok kíváncsiak voltak arra is, tervezi-e a Bécsi Értéktőzsde, hogy bevezeti a BÉT-részvényeket a pesti tőzsdére, illetve várható-e jelentős változás a kereskedési rendszerben. Az utóbbi napokban Michael Buhl, az Igazgatóság tagja úgy nyilatkozott ugyanis, hogy a többségi tulajdonos össze akarja hangolni a pesti tőzsde rendszerét a bécsivel, a ljubljanaival és a prágaival.

Nem vezetik be a BÉT-et a tőzsdére

A kritikákra válaszolva Patai Mihály még a szavazás előtt elmondta: a többségi tulajdonos nem vonja össze a régió tőzsdéit, a BÉT mindenképpen önálló jogi személy marad. Szerinte a kisrészvényesek részesedése is többet ér az együttműködéssel, mivel erősebbek együtt, mint külön-külön. Hozzáfűzte, hogy a többségi tulajdonos hosszútávon számít a magyar kisrészvényesekre; ugyanakkor egyértelművé tette, hogy az osztrákoknak nem áll szándékukban bevezetni a BÉT-részvényeket a tőzsdére.

Az új elnök azt is közölte: várhatóan másfél éven belül alakítják át a pesti tőzsde kereskedési rendszerét, mely hasonló lesz ahhoz, mint amilyet Bécsben alkalmaznak. Mohai György, a tőzsde vezérigazgatója hozzátette: erről eddig is folyamatos volt az egyeztetés a tőzsde vezetése és a kisrészvényesek között.

"Szívünk szerint csatlakoznánk az MNB-hez és tartózkodnánk a szavazástól, de bízunk a fejlődésben, ezért két jelölt esetében leadjuk a szavazatunkat és csak a harmadik jelöltnél tartózkodunk" – mondta el a Concorde képviselője közvetlenül a szavazás előtt.

A döntés előtt végezetül Korányi Tamás arra kérte a jelölteket, hogy a részvényesek érdekeit képviseljék megválasztásuk esetén, ne csak a többségi tulajdonosét. Hozzátette: szerinte az lenne a korrekt, ha a tőzsde rendszerének átalakítása előtt a többségi tulajdonos kiszállási lehetőséget biztosítana a kisrészvényeseknek.

Barlai Róbertet, az OTP ügyvezető igazgatóját végül 83,6 százalékos többséggel választották meg az igazgatóság tagjává, Mohai Györgyre 92,54 százalék mondott igent, míg Patai Mihály 92,01 százalékos többséget kapott. Hozzá kell tenni, hogy a Bécsi Értéktőzsde elvileg egymaga is megválaszthatta volna a jelölteket, mivel 68 százalékos tulajdonrésze van a BÉT-ben, a megválasztáshoz pedig elég egyszerű többség.

A szavazás után az igazgatóság elvonult, hogy megválassza az új elnököt, aki - a vártnak megfelelően - Patai Mihály lett; új alelnökké Michael Buhlt nevezték ki.

Konszenzusteremtést ígér az új elnök

Az ülés utáni sajtótájékoztatón Patai Mihály megköszönte az igazgatóság bizalmát, és kijelentette: minden erejével a BÉT és a magyar tőkepiac fejlődésén lesz. "Igyekszem mindenkinek a véleményét meghallgatni, és konszenzust teremteni. Fő feladatomnak a sokféle érdek összehangolását tekintem" - nyilatkozta az új tőzsdeelnök, aki újságírói kérdésekre nem válaszolt.

A rendkívüli közgyűlés összehívására azért volt szükség, mert az elmúlt hónapokban a BÉT igazgatóságának három tagja is lemondott, köztük Szalay-Berzeviczy Attila elnök is. A testület a most megválasztott három taggal együtt ismét hattagúvá bővült: a régiek közül Cselovszki Róbert, Michael Buhl és Áldott Zoltán maradt. Az igazgatóság és az elnök megbízatása a 2011-es rendes közgyűlésig szól.

Beke Károly

Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.