2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Hónapról hónapra kevesebbet értékesít a magyar ipar belföldre.

Ugyan a nyers számok alapján kimutatott 9,2 százalékos növekedés igazán imponálónak tűnik, ha részletesebben megnézzük az KSH májusra vonatkozó ipari kibocsátással kapcsolatos statisztikáit, számos negatív tényt fedezhetünk fel.

Ahogy azt a KSH közleménye is jelzi, a majd kétszámjegyű ugrás jelentős mértékben annak köszönhető, hogy idén az év ötödik hónapjában kettővel több munkanap volt, mint 2015-ben. Ezt kiszűrve a növekedés üteme már csak 4,2 százalékot tesz ki, ami persze még mindig erős dinamika, de például alacsonyabb, mint az áprilisi volt. A havi szinten kimutatott teljesítménycsökkenést a KSH havi összehasonlító adata is jelzi 0,7 százalékos visszaeséssel.

Ráadásul a közeljövőben kiugróbb növekedésre a rendelések változása alapján nincs túl sok remény, hiszen májusban a termelő cégek mindössze 1,2 százalékkal kötöttek több szerződést, mint egy éve. Így a hó végi teljes állomány csak 5,7 százalékkal magasabb, miközben 2015-ben a szeptemberi kivételével ez a mutató végig kétszámjegyű növekedést jelzett. De még szeptemberben, a leggyengébb hónapban is 8,7 százalékkal volt magasabb a teljes rendelésállomány, mint az előző év hasonló időszakában.

Márpedig ahogy a lenti ábra is szemléleti, a szerződésállomány jelentősebb felfutására van szükség ahhoz, hogy néhány hónappal később az ipari termelés is dinamikus növekedést mutasson.

Jelentősebb növekedésre tehát a közeljövőben sem számíthatunk, ami már csak azért is fájó, mivel a magyar ipar belföldre még mindig kevesebbet terméket gyárt, mint tette azt 2010-ben. Most májusban a 2010-es átlagnak mindössze a 92,3 százaléknál voltunk, és ez az érték immár hónapok, sőt évek óta a 90 százalék környékén stagnál.

A magyar piacra termelő cégeket ráadásul az utóbbi időszakban az árak erodációja is sújtja. A volumenek, illetve az árak csökkenésének eredményeként a nominális értékek még elszomorítóbbak. A magyar ipar belföldre az évesített (12 havi gördülő) számok alapján hónapról hónapra kevesebbet értékesít.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!