5p

Hajnalban közölte második negyedéves eredményét a legnagyobb hazai kereskedelmi bank, mely 41,1 milliárd forintos profitról számolt be, melyet egyszeri adóhatás is javított. Reggel a bank menedzsmentje sajtótájékoztatón számol be az eredményekről és a tervekről. Percről percre az mfor.hu-n.

9:51

"Azt gondoljuk, hogy az érintett ügyfelek többsége igénybe fogja venni a gyűjtőszámlahitel lehetőségét, a fizetési problémákkal küszködő ügyfelek számára ez egy megfelelő eszköz lehet" - hangsúlyozza a vezérigazgató-helyettes. Hozzáteszi: az érdeklődés komoly a gyűjtőszámlahitelek iránt, az év hátralevő részében gyorsuló ütemben fordulhatnak ehhez az eszközhöz az ügyfelek. 

9:44

"Rendkívül üdvözítő lenne az ország számára, ha az IMF-tárgyalások sikerrel zárulnának, ez nagyban javítaná az ország kockázati megítélését, jelentősen csökkentené a finanszírozási költségeket. Ez teret nyitna egy kamatcsökkentési ciklus előtt, ami olcsóbbá tehetné a forintadósság finanszírozását és csökkentené a forinthitel-kamatokat, ami növelné a keresletet, így egyértelműen pozitív lehetne" - válaszolta kérdésünkre Bencsik László. 

A szakember szerint egy IMF-megállapodás segíthetne visszaszerezni a bizalmat az országgal szemben, ez pedig a beruházásokra is pozitívan hatna, így a munkahelyek száma növekedhetne. 

9:41

A tranzakciós illetékkel kapcsolatban komoly kérdés lesz majd, milyen politikát folytat a bank, a teher mekkora részét terheli át az ügyfelekre, és mekkora részét "nyeli le". Ezzel kapcsolatban egyelőre nincs döntés a cégen belül - mondja a vezérigazgató-helyettes. 

9:40

"Az eddigiek alapján azt látjuk, hogy a harmadik negyedévben nem lesz olyan mértékű a portfólióromlás, mint a második negyedévben" - mondta kérdésre válaszolva Bencsik László.

9:38

"Az OTP-nek továbbra sincs kitettsége az eurózóna perifériás országaiban" - emeli ki Bencsik László.

9:34

A portfólió igen jelentősen romlott a második negyedévben, 18,8 százalékra nőtt a 90 napon túli késedelembe esett hitelek aránya, ami egy negyedév alatt 1,4 százalékos növekedésnek felelt meg. Ennek megfelelően a céltartalékolás is jelentősen emelkedett, 64,1 milliárd forintot tett ki. "Úgy gondoljuk, hogy a nem teljesítő állomány céltartalékkal való fedezettsége prudensnek és biztonságosnak tekinthető" - emeli ki a vezérigazgató-helyettes.

9:32

"A működési költségek csoportszinten 10 százalékkal nőttek, de a forint erősödése nélkül árfolyamszűrten ez 4 százalékos lett volna, ami kezelhető. Három területen bővítettünk: egyrészt az orosz piacon, másrészt az ukrán leánybanknál, harmadrészt pedig a behajtási tevékenységekben" - hangsúlyozza Bencsik. 

9:27

A második negyedévben Magyarországon gyakorlatilag stagnáltak a vállalati és fogyasztási hitelállományok, míg a jelzáloghitelek állománya kismértékben csökkent. A betétállomány kismértékben csökkent, de amíg a hitelpiac a jelenlegi állapotban van, addig nem is akar részt venni a betétekért folyó harcban a bank - hangzik el.

9:23

A nettó kamateredmény magyarországi csökkenésének három oka van: a betéti marzsok elkezdtek csökkenni, komoly verseny van a betéti piacon, másrészt a végtörlesztés hatása előre látható volt a kamateredményre, harmadrészt pedig a fogyasztási hiteleknél is csökkent a marzs, amihez hozzájárult a kamatplafon tavalyi bevezetése - vázolja fel a vezérigazgató-helyettes. A bank magyarországi kamatmarzsa 4,5 százalék volt, ugyanez a tavalyi év végén még 5 százalékon állt. A bank most arra számít, hogy az év második felében nem lesz további csökkenés a marzsokban. 

9:19

Az adózás előtti eredményt tekintve a magyar működés negyedéves szinten komoly visszaesést szenvedett el. Oroszországban a bank a második félévben számol a profit emelkedésével, míg Bulgáriában egy egyszeri céltartalékolás rontotta az eredményt.Ukrajnában a portfólióromlás okoz fejfájást az OTP-nek, míg a horvát, a szlovák és a román leányvállalat enyhe nyereséget termelt. 

9:15

Jó hír, hogy a bank stabilitása, tőkemegfelelése tovább javult, a Core Tier 1 ráta 13,1 százalékot ért el, ez a tavalyi év végén még 12 százalék volt, míg a legfrissebb szabályok 9 százalékos értéket írnak elő a nagy nyugat-európai bankoknak. Minden országban stabilan a törvényi előírás felett van a tőke szintje - vázolja fel Bencsik. 

9:10

"A bevételeink gyakorlatilag stagnáltak, ezen belül azonban az arányok eltolódtak, hiszen a kamatbevételek mintegy 3 százalékkal csökkentek. Ez szinte teljes egészében a magyarországi működésnek tudható be, itthon egyetlen negyedév alatt 76-ról 71 milliárd forintra csökkent a kamatbevétel" - mondta Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese. 

41,1 milliárd forint volt az OTP konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben, ez 10 százalékkal haladta meg a tavalyi év hasonló időszakában tapasztaltat. Azonban szokás szerint ezúttal is érdemesebb az egyszeri tételektől megtisztított számokat figyelembe venni, hiszen korábban, amikor jelentős negatív egyszeri tételek voltak, akkor is az volt a mérvadó. A korrigált adózás utáni eredmény 37 milliárd forintos nyereséget mutat, ami már 17 százalékkal elmaradt a tavalyitól. A különbség egy 4,1 milliárd forintos adóhatásból adódik, mely a korábban a szerb és a montenegrói leánybankoknál végrehajtott, összesen 20,9 milliárd forintos goodwill-leírás miatt jelent most meg. Emellett hozzájárult a korrekciós tételek alakulásához, hogy a tavalyi évvel ellentétben az OTP ezúttal az első negyedévben elszámolta a teljes bankadót, ami 29 milliárd forintot tett ki.

Beke Károly

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!