2p

A korábbi stagnálást 0,6 százalékos gazdasági növekedésre változtatták a szakemberek. Részben az első negyedéves kedvező adat, az export és a reálbérek növekedése miatt.

Magyarországon 2013. első negyedévében véget ért a recesszió és egy negyedév alatt 0,7 százalékkal bővült a reálgazdaság. Ez ugyanakkor még nem volt elegendő ahhoz, hogy az éves változás mértékét is a pozitív tartományba emelje, várakozásunk szerint erre a következő negyedévben kerülhet sor - írja közleményében a Századvég Gazdaságkutató. Az éves átlagos növekedési prognózisukat így stagnálásról 0,6 százalékra emelték, 2014-re pedig 1,5 százalékról 1,7 százalékra változtatták. A folyamat mögött elsősorban az áll, hogy az export ismét pozitívan járult hozzá a növekedéshez, tehát visszatért a korábbi negyedévek trendje, amikor is a külső kereslet húzta a gazdaságot. E mellett az alacsony infláció következtében a vártnál gyorsabban emelkedő reálbérek nagyobb belső fogyasztásbővülést okozhatnak, a minimálbér és a nyugdíjak 5 százalék feletti mértékben nőttek 2013-ban a legutóbbi inflációs adat pedig mindössze 1,8 százalék volt. Utóbbi negyven éve (!) nem látott alacsony szintet jelent.

E mellett jelentős szerepe volt, hogy a mezőgazdaság tavalyi 20 százalékos visszaesése után az idei év első negyedévében 27 százalékkal bővült. E mellett véget ért az építőipar nyolc éven át tartó csökkenése és a negyedév során 4,2 százalékkal nőtt éves szinten.

Az aktivitás ugyanakkor stagnált és a közmunka programban foglalkoztatottak számának csökkenésével együtt a foglakoztatás is visszaesett. Itt ugyanakkor valószínű, hogy csak átmeneti jelenségről van szó és a tendencia a második félévben visszatér a korábbi emelkedéshez - vélik a szakemberek.

A nemzeti bank a kedvező inflációs és pénzpiaci környezetben tovább csökkentette irányadó kamatát. A piaci árazás alapján a kamatcsökkentési sorozat a következő 3-4 hónapban még folytatódhat és 3,5-3,75 százalék körül érheti el az alapkamat a mélypontját a Századvég elemzői szerint.
Ha végetér a globális likviditásbőség, az olcsó pénz korszaka, akkor ennek hatására jövő év végére ismét magasabb hozamszint alakulhat ki és visszatérhet az alapkamat egy 5 százalék körüli értékre.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!