2008. április 14. 16:09

Simor András jegybankelnök szerint az ország jelenlegi egyik legnagyobb gondját az jelenti, hogy igen alacsony a foglalkoztatási ráta, másrészt a termékpiacok liberalizációját még nem sikerült megvalósítani, egyes esetekben erőteljes a piaci monopóliumok hatása.

Ezek ugyan nem előfeltételei annak, hogy az országban bevezessék az eurót, de szükségesek ahhoz, hogy az ország versenyképessége lényegesen javuljon - mondta Simor András a hétfői budapesti "pénzügyi csúcstalálkozó" rendezvényen.

A jegybank elnöke szerint elengedhetetlen a fiskális konszolidáció folytatása, az államháztartási hiány további lefaragása. Az államháztartási konszolidáció során szükség van arra, hogy a költségvetés kiadási oldalához is hozzányúljanak, a szociális kiadásokat át kell strukturálni és erőteljesen csökkenteni is szükséges azokat.

Simor András szerint az országban a foglalkoztatási szint évek óta rendkívül alacsony, 57 százalék, miközben a Magyarország által is elfogadott lisszaboni program 70 százalékos foglalkoztatási rátát ír elő. Ennek javításához elengedhetetlen a munkára rakódó terhek csökkentése, e nélkül várhatóan nem javul a közeljövőben az ország versenyképessége. Magyarországon "kevés ember sok adót fizet" - foglalta össze Simor a problémát.

A jegybankelnök véleménye szerint Magyarország fejlettségéhez mérten túlméretezett jóléti rendszert tart fenn, a gyermeknevelési támogatások például egy 2003. évi összehasonlítás szerint a GDP 0,8 százalékát érik el, ez azonban nem látszik a születendő gyermekek számában, holott ezzel az aránnyal megelőz olyan sokkal fejlettebb országokat, mint Norvégia, Izland, vagy Svédország.

Gondnak ítélte azt is, hogy igen kicsi az egyes piacokon a termékliberalizáció, holott Magyarország versenytársai, Csehország, Lengyelország, illetve Szlovákia az elmúlt években nagyot léptek előre ezen a téren.

Simor András kiemelte: a költségvetési konszolidáció első két éve sikeres volt, de az is látszik, hogy a sikeres költségvetési konszolidációt végrehajtó államokban mindenütt lefaragták a büdzsé kiadási oldalát, ezzel teremtették meg hosszabb távon az ország versenyképességét.

MTI/Menedzsment Fórum