2008. április 8. 13:04

Bár Magyarország belátható időn belül nettó tőkeimportőr marad, a működőtőke-export jelentősége tovább nő. Hazánk a régióban a tőkekihelyezést tekintve vezető szerepet ért el, ami részben a gazdaság bizonyos fokú érettségének, részben a magyar piac viszonylag kis méretének, valamint néhány magyar nagyvállalat regionális terjeszkedésének köszönhető - hangzott el az ITD Hungary és a Világbank csoport nyugat-balkáni befektetések ösztönzésével foglakozó bécsi programirodája által szervezett, a régió befektetési lehetőségeiról szóló értekezleten.

A magyar befektetésösztönzési és kereskedelemfejlesztési ügynökség közleménye felhívja a figyelmet, hogy Albániában az alapvető infrastruktúra fejlesztése a cél, Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában pedig a privatizáció teremthet piacra lépési lehetőséget a hazai vállalkozások számára.

Macedónia esetében a Koszovó felé irányuló - elsősorban alapvető élelmiszerek és mezőgazdasági termékeket érintő - közvetítő kereskedelemben való részvétel, Horvátország és Montenegró esetében pedig a turisztikai befektetések és az ingatlanfejlesztések bizonyulhatnak perspektivikus területeknek.

A térségben politikai instabilitás érezhető, ugyanakkor a gazdaság ettől függetlenül stabilan 5-6 százalékos növekedést mutat, a kockázatok pedig megfelelő haszonfelárral kompenzálhatóak - írja a közlemény.

A helyi jelenlét, a személyes kontaktus a Balkánon nélkülözhetetlen, ezért is szervez idén az ITD Hungary az átlagosnál jóval több eseményt ebben a régióban.

Az ügynökség adatai szerint a magyar tőkekihelyezések értéke a nyugat-balkáni régióban 1998 és 2007. szeptember 31-e között meghaladta a 6,4 milliárd eurót.

Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.